HÅLLBARHET

Hus som batterier – en gamechanger

Contact image Sofia Edgren Sofia Edgren
Kontorshuset Hyllie Terrass är ett batteri som delar med sig till sina grannar. “Vi delar överskottsvärme med både bostadshus och kommersiella fastigheter”, säger Henrik Ahnström, innovationsdirektör på Skanska.

El transporteras långväga från ett ställe till ett annat via kablar eller rör. Så brukar det se ut. Men nu är det dags att rita om kartan. Framtiden innebär uppkopplade byggnader som lagrar både elektricitet och termisk energi att dela med sina grannar. Och framtiden är faktiskt redan här.

Byggnader står för cirka 40 procent av de globala utsläppen. Därför är det extra motiverat att för företag som Skanska söka nya sätt att minska utsläppen genom smartare energianvändning.

Vårt kontorshus Hyllie Terrass i Malmö är ett exempel på hur vi jobbar. Utöver ett stort fokus på återanvändning av material har hållbarhetsarbetet i projektet också gått ut på att skapa ett stort batteri för termisk energi. Henrik Ahnström, innovationsdirektör på Skanska berättar:

– Vi samarbetar med energileverantören E.ON för att dela överskottsvärme med Hyllie Terrass grannar, både bostadshus och kommersiella fastigheter. Till exempel behöver människor i närliggande bostäder varmt vatten för duschar på kvällen, medan kontorsbyggnader då inte har samma värmebehov. Termisk energi kan då omfördelas för detta ändamål, säger han.

Byggnader står för cirka 40 procent av de globala utsläppen.

Minskad energiförbrukning med 75 procent

Idag finns det två separata infrastruktursystem för uppvärmning och kylning i Europa. Det leder till stor ineffektivitet och dubbelt så hög energiförbrukning som faktiskt behövs. E.ON har tagit fram en lösning som innebär att överskottsvärmen som genereras vid kylning samt överskottskyla som skapas vid uppvärmning fångas upp och återanvänds.

Det termiska nätverket kallas E.ON ectogrid™ och dirigerar energin dit den behövs, när den behövs. Till exempel kan överskottsvärmen från kylning av stormarknader samlas in och användas för att värma bostäder.

– Detta tillvägagångssätt kan minska energibehovet för uppvärmning och kylning med så mycket som 75 procent, säger Niklas Johansson, produktchef på E.ON.

 

Foto: Samuel Unéus Publicerad: 2025-02-17