MÖT VÅRA KUNDER

Citygate: Nystart i nytt kontor: ”Det kändes wow direkt”

Contact image Anna Gardberg Anna Gardberg
För företaget Flodéns är upplevelsen i Citygate tre gånger ”wow”. Utsikten, lokalerna som är deras nya kontor – och ett hus där man omges av andra människor, liv och rörelse. 

”Gör du ingen förändring, kommer ingen förändring att ske”, har någon så klokt sagt. För företaget Flodéns handlade tankar om ett nytt kontor egentligen inte om att flytta från något. Men till något nytt. När hyreskontraktet i det dåvarande kontoret skulle omförhandlas väcktes tankar om just – en förändring.

 

Vi trivdes i våra lokaler men vi behövde en nystart, omstart, säger HR-ansvarige Susanne Brattelius när vi ses på våning 28 i Skanskas 36 våningar höga kontorshus Citygate i Göteborg.

 

Vi befinner oss på ett ljust och luftigt kontorsplan. Utsikten är åt ett håll snudd på närkontakt med hotell Jacy’z, vidare stadsdelen Gårda med Ullevi som närmaste granne, Trädgårdsföreningen, Liseberg, Centralstationen och Älvsborgsbron och till och med ända ut till Vinga fyr. Och från andra änden av lokalen – vyer över Lunden, Örgryte och bort mot Mölndal.

 

Utsikten var slående redan på våning 15. Och när vi klev in här kände vi att det var en lokal som ingen annan.

 

– Det kändes ’wow’ direkt när vi var här på visning första gången. Då var det bygghissar och råa ytor, men utsikten var slående redan på våning 15. Och när vi klev in här kände vi att det var en lokal som ingen annan, säger Susanne och fortsätter beskriva vad hon gillar:

 

– Den öppna känslan när man kliver in här är så härlig. Vårt tidigare kontor var uppdelat i två våningar. Här får man en överblick över hela kontoret direkt.


Annika Sjöberg, kollega och entreprenadingenjör och den som tillsammans med Susanne skött valet av en ny lokal, utflytt och inflytt, instämmer i att de båda slogs av en stor känsla på den där första visningen.

 

– Något som lockade var också att vi skulle få utforma lokalen som vi ville, säger hon.

 

En annan viktig faktor i valet av kontor var det läget i Gårda och dess tillgänglighet.

 

– Våra anställda är utspridda runt Göteborg och ner till Halland, jobbar rörligt ute på olika projekt och är beroende av bil. Hit är det smidigt att ta sig. Och många garageplatser var inget problem. Det underlättar verkligen vår verksamhet, säger Susanne.

Behovsanalys, inredningskonsult och hyra av konferensrum

 

När vi kliver in i lokalerna möts vi direkt av ljusa konferensrum med glasade väggar och fönster ut mot E6, vidare ett öppet kök, som binder ihop lokalerna med nästa del – arbetsplatserna. Köket känns trivsamt att samlas i och möbleringen med soffgruppen intill bidrar till att miljön faktiskt känns lite som ett hem – vi är ”hemma hos” Flodéns.


Skrivbordsplatser finns placerade både i den öppna miljön och i separata rum, avskilda med glasväggar. En stor hurts, medflyttad från det tidigare kontoret, blir förutom köket en naturlig samlingspunkt.

 

Vi gick ner från dryga 600 till 400 kvadratmeter, men ytorna här är mer effektiva.

 

Hur har de då tänkt kring yta, utformning och funktioner när de inrett sina nya lokaler?

 

– Vi hade gjort en behovsanalys innan. Enskilda rum tilldelades de roller som alltid är på plats och kontorslandskapet används av de som ofta är ute på våra byggprojekt, beskriver Susanne och fortsätter:

 

– Vi gick ner från dryga 600 till 400 kvadratmeter, men ytorna här är mer effektiva. Tidigare hade vi flera konferensrum, nu bara två, men det är smartare att enkelt via husets service hyra konferensrum beroende på den storlek vi behöver.

 

För inredningen tog de hjälp av inredningsarkitekten Karin Klevemark från Kanozi Arkitekter.

 

– Det var värdefullt att få guidning kring material, mattor, väggkulörer och möbler, även om vi också har gått loss själva och till exempel valt färg på köket, säger Annika.

 

En del nya möbler behövde köpas in, men med återbruk i tanken tog de med sig så mycket som möjligt av inredningen från det tidigare kontoret. Som just hurtsen, en del skrivbord, ett soffbord och hyllsystem. Och de bekväma konferensstolarna fick ny klädsel.

 

Gemenskapsytor, gym och smart läge

 

Annika och Susanne fortsätter att beskriva vad de gillar med Citygate.

 

– Förutom att vi tycker ’wow’ om våra egna lokaler har det varit fantastiskt att komma till ett hus där vi på olika sätt omges av andra människor, liv och rörelse. Tidigare var det bara vi och vårt kontor, säger Susanne, och Annika håller med.

 

När vi rör oss genom huset finns det härliga gemenskapsytor på flera våningsplan, om man vill kan man äta lunch i restaurangen, eller ta hissen ner och köpa upp en sallad. Så bekvämt. Eller sätta sig i kafédelen och byta miljö en stund.

Det låter lite som att huset är en hel stads utbud, nära till hands.  

 

Huset har ett hälsofokus och är certifierat enligt standarden WELL. På våning två finns en ”hälsohubb” och gym, i restaurangen serveras mat med hälsofokus och under den varma delen av året – varför inte ta ett yogapass på terrassen en solig morgon. Cykelhotellet gör det smidigt att ta cykeln till och från jobbet. Läget intill ån är också perfekt för en lunchpromenad. Och den som vill kan enkelt använda möjligheten att skippa hissen och ta trapporna.

 

– Vi är några här på kontoret som så ofta som möjligt försöker ta trapporna hela vägen från entréplan upp till våning 28, säger Susanne.

 

Förutom trivseln och det smarta med läget i Gårda, beskriver Susanne också vikten av att ”finnas och synas” i ett hus som Citygate.

 

– ’Alla’ känner till Citygate och våra anställda trivs här. De här lokalerna och att vi sitter i det här huset är också viktigt för att vara en attraktiv arbetsgivare för de vi kan vilja anställa framåt.

 

Någon vecka efter flytten hade vi julfest i Citygates restaurang, som vi inledde med mingel på kontoret.

 

Inför inflyttningsdagen för alla anställda i december 2022 var det just Susanne och Annika som tillsammans packade upp si så där 100 kartonger för att få allt klart i tid.

 

– Vi hann precis få allt på plats, och någon vecka efter flytten hade vi julfest i Citygates restaurang, som vi inledde med mingel på kontoret.

 

När vi hälsar på den här dagen, när våren fortfarande kämpar för att ta över efter vinterns grepp, ser de fram emot att inom ett par veckor bjuda in till en vår-aw. Solen glimtar då och då till utanför de stora fönstren och Annika och Susanne nämner att de också ser fram emot att hänga på husets stora gemensamma terrass när värmen kommer. Kanske för att köra ett yogapass – eller bara för att lapa sol.

 

De är också nyfikna på en sak – kommer de att kunna njuta av konserterna, och fotbollsmatcher, på Ullevi från kontoret?! Se – ja. Men också höra?

 

– Det återstår att se, säger Annika, och bollar med Susanne vilken artist som skulle locka mest. ”The Boss” eller Laleh?

 

Innan vi säger hejdå nämner Annika hur ”förvånansvärt väl” det fungerade att börja jobba direkt när de flyttat in och packat upp flyttkartongerna. Susanne instämmer.

 

– Man tryckte på ”skriv ut” på datorn och ut kom papper från skrivaren.

 

På väg ut passerar vi köket, i sobert mörkgrått-blått och Susanne pekar på kaffemaskinen.

 

– Den här är kanske kontorets allra viktigaste detalj.

Företaget Flodéns i kontorshuset Citygate


Gör: Byggentreprenör som anpassar och utvecklar fastigheter för fastighetsägare i Göteborgsområdet. 

Anställda: 70 st.
Lokal i Citygate: 400 kvm, våning 28.

Kontorshuset Citygate

 

Var: Gårda, Göteborg. 

I lokalerna: Restaurang, kafé, co-working, hälsohubb/gym, cykelhotell, gemensam terrass och garage.

Storlek: 144 meter, 36 våningar.

Arkitektur, projekt och inredning: Henning Larsen Architects och Kanozi Arkitekter.

Lokaler: Öppna och flexibla kontorsytor, med möjlighet till skräddarsydd lösning. Från 2 600 kvm till ett co-working-rum på 16 kvm och tillgång till stora sociala utrymmen.

Miljö och hälsa: Certifieras enligt LEEDs sju miljömål och enligt standarden WELL för hälsa.

 

Intresserad av lokaler i kontorshuset Citygate? Här finns mer information!