FRAMTIDENS ARBETSPLATS

Citygate: Där rymd och gemenskap gynnar kreativiteten

Contact image Anna Gardberg Anna Gardberg

Det här är kontorshuset Citygate

 

Var: Fabrikstorget 1, Gårda, Göteborg. 

I lokalerna: Förutom kontorslokaler finns restaurang, kafé, husets egna co-working, gym, cykelhotell, gemensam terrass och garage med laddplatser.

Storlek: 144 meter, 36 våningar.

Arkitektur, projekt och inredning: Henning Larsen Architects och Kanozi Arkitekter.

Lokaler: Öppna och flexibla kontorsytor, med möjlighet till skräddarsydd lösning. Från 2 600 kvm till ett co-working-rum på 16 kvm och tillgång till stora sociala utrymmen.

Hyresgäster: Sector Alarm, Compass Group, Visma, Flodéns, Verahill, Parttrap, Knightec,  Aspia, Bosch, OnePartner, WSP, Manpower och Skanska själva. På väg in: Castra, Säkra och Omnia

I närheten: Hotellet Jacy'z, ett stort serviceutbud med lunchrestauranger, kaféer, livsmedelsbutik, systembolag med mera.

Miljö och hälsa: Certifieras enligt LEEDs sju miljömål och enligt standarden WELL för hälsa.

Nordisk natur har inspirerat arkitekterna bakom Skanskas kontorshus Citygate till en arbetsmiljö för framtiden. Rymd och varierade arbets- och mötesplatser ger arbetsro, kreativitet och gemenskap.

Djupa skogar, fjäll, ängar, älvdalar och gnistrande glaciärer. Så kan det låta när nordisk natur beskrivs för den som undrar – och googlar. Miljöer lockande att vistas i. 

 

Kan de också inspirera till en trivsam, kreativ arbetsmiljö? Parallellen kan låta poetisk men är i linje med hur danska Henning Larsens arkitektbyrå arbetar. De lägger, som de beskriver, just ett poetiskt lager på en byggnad och på så sätt blir den en konstruktion – arkitektur.

 

Troels Dam Madsen är arkitekt på Henning Larsen arkitektbyrå och den som lett arkitekturprojektet för Skanskas Citygate. Hösten 2022 flyttade de första hyresgästerna in i det som blivit Nordens högsta kontorshus och ett nytt landmärke i Göteborg.

Troels beskriver hur djup granskog, kraftfulla berg och ljusa moln har inspirerat i arbetet.

 

– Redan tidigt hade vi vision om att det höga huset, med dess omväxlande vita och transparenta glaspaneler, skulle framstå som ett föremål som framkallar och förstärker det föränderliga nordiska ljuset. Ibland reflekterande, ibland transparent, beroende på årstid och väder. 

 

Även interiört ger naturen avsedda intryck.

– Mötet mellan människans och byggnadens storlek ska ge känslan av att stå vid foten av ett berg och blicka uppåt mot den täta barrskogen. Materialvalen, sten och trä, bidrar till stämningen.

 

På vilka sätt kan en miljö som i Citygate skapa en god och kreativ arbetsmiljö?

 

– En variation av upplevelser och möjligheter i byggnaden stödjer det moderna arbetslivet. Du vistas inte på en och samma plats hela dagarna utan kan jobba i kaféet, på terrassen, hålla större möten i husets konferensvåning och däremellan kanske ta en paus i gymmet. Att flera olika företag sitter tillsammans i en stor byggnad ger också mångfald via de människor du möter, vilket i sig ger en inspirerande vardag. 

 

Vad är du personligen mest nöjd med? 

 

– Interiört – entréplanet med atriet som ger en upplevelse av rymd och även kopplar samman våningsplanen. Exteriört – de skarpa vinklarna. Och transparensen i byggnadens hörn. Om du står utanför kan du se människor som rör sig i byggnaden på 30:e våningen.

Med sina 144 meter, 36 våningar och stora glaspartier på varje våningsplan ges hyresgästerna fri utsikt över stora delar av stad, hav och landskap.

 

Vi känner igen oss i det arkitekt Troels beskriver när vi går runt i kontorshuset. I det öppna, ljusa atriet, känns himlen hög och vi ser hela tio våningar upp. Formgjuten betong möter väggar med lameller i trä och glaspartier som släpper in ljus. Breda trappor i trä och betong leder uppåt.

 

Hela huset domineras av ljusa, luftiga gemensamma miljöer. Möbler i ljust trä och läder och textilier i dov färgskala förstärker grunden i inspiration från naturen. Och terrazzo, krossad sten som gjuts ihop med cement och putsats upp till glans, ger tyngd och elegans. 

 

Utifrån kan huset ses som en glaciär, med sin fasad i glas och aluminium. Beroende på varifrån du betraktar huset, får du olika upplevelser. Från ett håll ett elegant, slimmat hus, från ett annat håll kraftfullt.

 

Med sina 144 meter, 36 våningar och stora glaspartier på varje våningsplan ges hyresgästerna fri utsikt över stora delar av stad, hav och landskap. Som närmast Nya Ullevi och vidare hela vägen ut till Vinga fyr och hamninloppet vid klart väder. Ingen som står där kan väl hålla sig från att spontant peka och ropa ut: ”DÄR bor jag!”, inte ens den som bor en hyfsad bit bort!

 

Och om det är så som experter menar och undersökningar visar – att ljus, rymd, utblick och utsikt är de faktorer som bidrar till en god arbetsmiljö och kreativitet – är vi hemma. 

 

Restaurang med hälsosam mat, gym och reception med full service 

 

De öppna entréplanen, med husets gemensamma reception, kafé, restaurang och konferensvåning samt en yta med sitt- och arbetsplatser, har fått namnet The Village. Inredningsarkitekten Pia-Cally Wendt, tidigare Kanozi arkitekter, har haft ”den traditionella byn” som grund för sin inredning, och beskriver: ”I byn samlades människor i alla åldrar för att hjälpa och lyfta varandra. Precis så är det i The Village”. 

 

I den öppna restaurangen, med ljust trä och grönska, serveras en varierad lunchbuffé där hälsosamt ska vara det enkla valet. 

 

Receptionen är som kontorshusets nav, det funktionella och trivsamma kittet för husets hyresgäster och besökare. Här kan du boka konferensrum eller kanske catering för workshopen. Här är det också inbjudande att slå sig ner och jobba en stund, ta ett möte eller bara en kaffe och lunchmacka i farten. 

 

I linje med restaurangens fokus finns fler inslag i huset för att gynna hälsa. Två våningar upp från entréplan öppnar Omnia husets gym till hösten. Citygate har också ett cykelhotell, med möjligheten att kunna cykla in–cykla ut direkt från gatan, i form av ett ljust, fräscht cykelgarage med spolplatta, verkstad, omklädningsrum, duschar och handduksservice. Då och då kommer även en cykelreparatör att vara på plats.

Skanskas team tar hand om hyresgästerna

 

I huset rör sig Skanskas Jonas Karlsson, fastighetschef, och Hanna Larsson, fastighetsutvecklare, hemmastatt. De välkomnar Skanskas nya affärsfokus att inte bara utveckla kontorsfastigheter utan att också vara långsiktiga förvaltare och ägare, och kunna fortsätta finnas för sina hyresgäster i vardagen.

 

– Vi känner hyresgästerna väl, då våra närmaste kollegor har följt hela deras resa från kontrakt till inflyttning. Jag och Hanna har sedan haft en naturlig dialog om stort och smått sedan de flyttat in. Det är viktigt att vara lyhörd för att förstå deras behov och det är också fantastiskt roligt att träffa på dem till vardags här i huset, säger Jonas som berättar att hyresgästerna verkar trivas väldigt bra:

– Många berömmer restaurangen; maten och bemötandet från personalen där, säger Jonas. 

 

Och huset som sådant, adderar Hanna.

 

– Att husets mäktiga intryck, den öppna känslan och utsikten imponerat från början och fortsätter att göra det.

 

Jonas och Hanna fungerar som ett team, med olika uppgifter som gör att de kompletterar varandra. Hanna arbetar med mervärden för hyresgästerna, som serviceutbud, event och möten mellan hyresgästerna.

 

– När jag gjort något som uppskattats, vill jag göra mer.

 

Jonas fokus är mer på tekniska funktioner och sådant som bidrar till husets miljöprofil.

 

– Här finns bland annat många laddplatser för elbilar och ett system för att minska avfallet från varje hyresgäst. Vi arbetar också med digitala lösningar med målet att hyresgästen enkelt ska kunna följa och påverka sin energiförbrukning.

 

Citygate certifieras enligt standarderna LEED och WELL, vilket innebär att många krav gällande miljö, hälsa och välbefinnande kommer att uppfyllas. 

 

– Men i praktiken handlar det om ett hus som människor helt enkelt ska må bra i, säger Jonas.

 

Och på tal om att må bra och att trivas, tillägger Hanna:

 

– En del hyresgäster har beskrivit att de har haft svårt att få tillbaka sina medarbetare till kontoren efter pandemin. Att ha flyttat till nytt innebär en nystart och att den nya arbetsplatsen blir en naturlig mötesplats. Om vi kan bidra till det, genom det här attraktiva kontorshuset, och med vad som händer i det, har vi lyckats.

 

Foto: Samuel Unéus, Patrik Olsson

Henning Larsen Architects 

 

Arkitektbyrån Henning Larsen är grundad i Köpenhamn med kontor över hela världen. Inriktningen är både arkitektur, landskapsarkitektur, stadsgestaltning, inredning, grafik och ljusdesign.