FRAMTIDENS ARBETSPLATS

Aqua: Attraktivt kontorshus i expansiv stadsdel

Contact image Ulf Wiman Ulf Wiman

Det här är kontorshuset Aqua

 

Design: White Arkitekter

Inflyttning: 2022/2023, en lokal finns för närvarande fortfarande ledig

Våningsplan: 9

Yta: 9 600 kvm

Arbetsplatser: För ca 700 personer

Miljöcertifiering: Enligt LEED Platinum
Hälsa: WELL-certifierat för hälsa och välbefinnande

Med det vattennära huset Aqua på expansiva Universitetsholmen i centrala Malmö har Skanska skapat attraktiva kontor där hållbarhet och hyresgästernas hälsa är i fokus.

Få hade på 1980-talet kunnat ana Malmös förvandling under de följande decennierna. Det har varit en fantastisk resa från industristad till expansiv och mångkulturell modern stad.

 

Staden har krupit allt närmare vattnet. På den gamla industrimarken i Västra Hamnen är varvs- och verkstadsindustrin borta. Där landmärket Kockumskranen en gång höjde sig över staden är det nu en attraktiv stadsdel med kontor, restauranger och bostäder och i stället för kranen ståtar det nya landmärket Turning Torso – en symbol för det nya Malmö.

 

Från Malmö Centralstation till Ribersborgsstranden i väster genomkorsar Neptunigatan Universitetsholmen. Här reser sig byggkranarna högt och byggarbetsplatserna trängs längs båda sidor av den nya boulevarden. I området samsas Malmö Universitet med kontors- och bostadshus. Här finns restauranger och kaféer, stadens saluhall samt Malmö Live, konserthuset med hotell och kongressmöjligheter.

 

Citadellsstaden en ny stadsdel

 

Med utblick mot Malmöhus Slott växer den nya stadsdelen Citadellsstaden fram.

 

– Vi ser att användningen av namnet ökar, även av andra än Skanska, vilket är kul. Citadellsstaden omfattar idag två kvarter med kontor, bostäder och en förskola. Det är 220 lägenheter och två kontorshus, ett på ungefär 9 000 och ett på 12 000 kvadratmeter, berättar Jessica Andersson, uthyrningsansvarig hos Skanska.

 

I en första etapp byggdes kontorshuset med det guldfärgade taket, Aura, som var klart för inflyttning 2019. Kontorshuset Aqua har byggts i en andra etapp och fyllts av hyresgäster under 2022.

 

Från Aqua har du nära till både kommunikationer, Malmö centrum och Ribersborgs strand

 

Aqua har inte bara ett attraktivt läge i en spännande stadsdel intill vatten, härifrån har du också nära till det du behöver. Malmö Centralstation ligger bara en kort promenad bort, och detsamma för den som ska ta sig in till Malmö centrum för möten eller ärenden, eller vill ta ett lunchdopp vid Ribersborgs strand.

 

Målet att skapa en levande miljö

 

Närheten till vatten är en av Aquas stora fördelar. För att göra verklighet av sin vattennära vision hade Skanska ett tätt samarbete med Malmö Stad i utformningen av området. Citadellsstaden har genomgått en stor förändring som till stor del hänger ihop med att man ville skapa mer rörelse i området samt skapa en gång- och promenadväg längs med kanalen till Malmö Live.

 

Denna lockande kanalpromenad sträcker sig nu längs Universitetsholmens södra strand med Malmöhus slott på andra sidan kanalen. I stället för industrifastigheter och buskage erbjuder nu området rekreation såsom solbänkar och utegym samt kopplingar till kanalen

 

– När vi började skissa på Citadellsstaden handlade det om att bygga bra kontorskvalitet längs Neptunigatans trafikflöde och synbarhet. Tillsammans med bostäderna i söder skapas ett levande område dygnet runt, där man ser att folk är hemma, ute och går med hunden och lämnar barnen på dagis, förklarar Jessica Andersson.

 

Hållbarhet är extremt viktigt för Skanska och vi är tacksamma för att det är det även för hyresgäster och investerare. Vi måste hjälpas åt att förflytta branschen till mer hållbara lösningar

Aqua designades av White arkitekter och är byggt i en naturnära färgskala. De stora fönstren ger ett bra ljusinsläpp. Grönt byggande och social hållbarhet är prioriterade områden inom Skanska och det har varit grundläggande i byggandet av kontorshuset Aqua.

 

Aqua är miljöcertifierat enligt LEED:s högsta nivå, Platinum. Det har påverkat materialval och att huset byggts för att minimera energi- och resursförbrukning. Exempelvis finns solceller på taket, som hjälper till att täcka husets energibehov.

 

– Hållbarhet är extremt viktigt för Skanska och vi är tacksamma för att det är det även för hyresgäster och investerare. Vi måste hjälpas åt att förflytta branschen till mer hållbara lösningar, säger Jessica Andersson.

 

Design för hälsa och välbefinnande

 

För att erbjuda bästa möjliga arbetsplatser ska Aqua även uppmuntra till en hälsosam livsstil och har certifierats enligt den internationella standarden WELL. I entrén och trapphuset finns en väggmålning med inspiration från växter och djur som finns i närområdet och inspelat fågelkvitter förstärker harmonin. På väl utvalda ställen i trapphuset sitter texter på väggarna som pratar om hälsofördelar och ska inspirera hyresgästerna att ta trappan i stället för hissen.

 

– WELL handlar mycket om grundläggande design, som var du lägger en trappa, hur den är riktad och att uppmuntra personer att ta trappan i stället för hissen är centralt. Upplevelsen, vad du ser och har runt omkring din arbetsplats är andra viktiga delar, säger Jessica Andersson.

 

De rejält tilltagna terrasserna möjliggör en välbehövlig variation i arbetsdagen.

 

Hon lyfter även fram de rejält tilltagna uteterrasser som finns i anslutning till alla kontor. Den minsta är på 42 kvadratmeter, så de är relativt stora. Här kan företag samla sin personal och terrasserna kan användas för arbetspauser, men även för telefonsamtal, mindre jobbmöten och för enskilt arbete. Tanken är att möjliggöra en välbehövlig variation i arbetsdagen.

 

Hyresgästerna är positiva

 

Fokus på hälsa och välbefinnande har också lett till att Skanska byggt cykelrum med angränsande omklädningsrum och duschar i bottenplanet. Utanför omklädningsrummet finns även ett bibliotek där hyresgästerna kan låna böcker om hälsa och wellness.

 

Jessica Andersson är stolt över hur Aqua tagit form och är glad för den positiva responsen från hyresgästerna.

 

– Uteterrasserna är någonting som jag tycker är väldigt unikt, men även husets läge. Jag är otroligt stolt över hur Citadellsstaden utvecklas och hur man har exponerat och utvecklat hela stadsdelen.

 

Läs om nyinflyttade hyresgästen Columbus!

 

Foto: Erika Weiland