Digital arbetsplats, är din en sådan? Google, Teams, Slack … I dag finns många smarta digitala hjälpmedel för möten. Och videomöten är väl så mycket mer effektiva – och klimatsmarta – än att vi tar oss mellan mötesrum och adresser. Eller? Är det möjligt att komma undan med att enbart hålla oss till digitala möten?
En pandemi drabbade nyligen världen och det var långt ifrån enkelt att ens kunna göra valet mellan att ses online eller live. Men. Låt oss titta på hur möten – via digitala verktyg eller så att säga på riktigt – mellan människor fungerar.
Att bygga sociala relationer i digitala verktyg
I avhandlingen Aesthetics of Being Together studerar Stoffel Kuenens – forskare, adjunkt och programansvarig för interaktionsdesign vid Umeå universitet – vad som händer när vi människor försöker bygga sociala relationer i digitala verktyg.
I en intervju i tidningen Arbetsliv 2020 konstaterar han att dagens digitala plattformar, som Teams, Google och Slack , inte är gjorda för sociala relationer. De är framtagna för att lösa arbetsuppgifter.
”Kuenen jämför med hur man noterar andra människors närvaro när man är ute och går, vetskapen om att du ser mig och jag ser dig. I arbetssammanhang finns motsvarande tillfällen, som de korta mötena och småsnacket vid kaffeautomaten”, skriver artikelförfattaren.
Man kan peka på historier som säger att de viktigaste besluten görs vid kaffeautomaten. De informella sociala stunderna på jobbet har visat sig ha stor betydelse.
”Man kan peka på historier som säger att de viktigaste besluten görs vid kaffeautomaten. De informella sociala stunderna på jobbet har visat sig ha stor betydelse”, säger Kuenens vidare.
Social tillhörighet svårt i digitala möten
Kan vi bygga stöd för sociala relationer, och nätverka, i de digitala verktygen? Det blir bättre med exempelvis videokonferenser än med de enklaste funktionerna, som mejl. Men: ”Det är nästintill omöjligt att ge en kollega ett bekräftande ögonkast i en videosändning”, som Kuenen beskriver.
Kuenen vill inte säga att plattformarna gör att vi känner oss socialt isolerade, men han pekar på forskning som visar att många unga som är flitiga användare av sociala medier känner sig ensamma och isolerade. En slutsats är att vi samtidigt som vi allt oftare arbetar i ensamhet, tar de digitala mötena ifrån oss vår känsla av social tillhörighet. Ofrivillig ensamhet är också vad många psykologer menar gör oss stressade.
Andra svar på varför möten live är bra, hittar vi hos hjärnforskare och i kunskapen om hjärnans belöningssystem.
Andra svar på varför möten live är bra, hittar vi hos hjärnforskare och i kunskapen om hjärnans belöningssystem: närhet triggar välmående. Neuroforskare ser att beröring – som ett lagom hårt handslag – ger extra stark reaktion i hjärnan. Även ögonkontakt kan ge oss explosioner av välmåendehormonet oxytocin.
Ny teknik kommer att ge bättre digitala möten
Så. Det fysiska mötet – det är där och då det händer. Eller? Många av oss är redan bekanta med hjärnforskaren och läkaren Katarina Gospic och hennes kunskap om våra hjärnor, om beslutsfattande, prestation och motivation, och om hur det digitala livet påverkar våra hjärnor. Vad tänker hon om vikten av det fysiska mötet?
Jo, hon menar att tekniken som bäst förfinas.
– Utvecklingen går fort. Jämför med vad vi för drygt tio år sedan kunde göra på våra första smarta telefoner – med att du tekniskt sätt kan flyga en jumbojet med din telefon i dag.
Katarina Gospic bär titeln director of neuroscience på Spinview – ett företag som sysslar med VR, virtual realit eller/virtuell verklighet och AR, augmented reality eller förstärkt verklighet, och arbetar dagligen med den nya teknikens möjligheter.
Den nya tekniken kommer att ge oss möjligheten att mötas i en ny sorts ”sociala appar”, menar Gospic.
– Där möts vi som avatarer, digitala representationer av oss. Du kommer att se en digital, visuell kopia av den du pratar med och uppleva kroppsspråk och ansiktsmimik.
Med tillbehör som haptiska handskar, kommer du att kunna skaka hand med, krama eller röra vid den du möter i appen, och få en upplevelse av beröringen. Verklighet kommer att mixas med tekniker som VR, AR och just hologram.
– Den tekniken finns redan i dag, och om några år kommer den att vara billig och tillgänglig.
I dag upplever många att digitala möten ger större risk för missförstånd. Bara det att man lätt pratar i mun på varandra. Och tekniken kan vara opålitlig, vilket förstås kan ge ett stresspåslag. Kanske är kroppsspråk och mimik oersättlig? Som ett tydligt handslag och ögonkontakt, i ett fysiskt möte.
Citygate: En plats för både fysiska och digitala möten
Inredningsarkitekt Pia-Cally Wendt och hennes kollegor på Kanozi arkitekter utformar morgondagens kontor med plats för både enskilt arbete och möten – såväl fysiska som digitala. I entrén till det av den danska arkitektbyrån Henning Larsen ritade kontorshuset Citygate i Göteborg, skapar de tillsammans med Skanska en plats som ska öppna huset på vid gavel mot omgivningen, samtidigt som den ska upplevas varm och trygg.
Hur lyckas man med att skapa ett attraktivt kontor? Ett arbetsnamn som anger känslan, är en bra start. Pia-Cally och hennes kolleger pratar om entrén i Citygate som ”the village” – byn.
– Det ger en fingervisning om hur entrén ska upplevas och fungera. Den som kommer in i huset och lobbyn ska inte känna sig vilsen, utan varmt välkommen – som till en by, säger Pia-Cally Wendt.
Tips: 4 fördelar med fysiska jobbmöten
- Fyller vårt behov av sociala relationer när vi arbetar alltmer enskilt och digitalt.
- Behövs för att skapa delaktighet i demokratiska organisationer.
- Synliggör diffusa och komplexa arbetsuppgifter.
- Är till för att stämma av, få idéer och förhandla.
Källa: "Mötesboken – tolkningar av arbetslivets sammanträden och rosévinsmingel" av Åkerström, Hall och Leppänen
Populära artiklar