FRAMTIDENS ARBETSPLATS

Inspiration kontor: Så utformas kontoret för mer kreativitet

Contact image Robert Långström Robert Långström
Kan man utforma kontoret så att det stimulerar medarbetarna till kreativitet? Ja, Tyra Willén, innovationskonsult, ger oss tre viktiga psykologiska knep för bättre kreativitet på kontoret.

På den kreativa byrån Fantastisk Studios arbetar Tyra Willén, innovationskonsult, dagligen med att på olika sätt frigöra kreativitet hos företag och organisationer. Hennes kunskap och insikter har också format värdefulla tips för att inreda miljöer, som kontoret, för kreativitet. Här delar hon med sig av sina tips.

 

1. Välj lokaler med högt i tak: "Forskning visar att takhöjden påverkar hur vi tänker. Är det högt i tak har vi lättare att tänka abstrakt och kreativt."

 

2. Inred med blått: "Experiment visar att vi löser olika typer av problem bättre om vi är omgivna av vissa färger. För att lösa kreativt problem är blått en bra färg."

 

3. Miljö utan alltför mycket intryck: "Vår hjärna har lärt sig att ta in omgivningen. Och den vill gärna ha kreativitet. Men hur mycket post-it-lappar, skärmar och visuella intryck ska vi ha i en kreativ miljö? En kreativ miljö behöver ha lagom med intryck. Är det för lite tycker vår hjärna det är tråkigt. Är det för mycket tar det för mycket av vår hjärnas uppmärksamhet."

 

Foto: Samuel Unéus