FRAMTIDENS ARBETSPLATS

Möt arkitekterna bakom Sthlm 04: Inspirerat av musik

Contact image Christina Bild Christina Bild
Kan temat musik bidra till en inspirerande arbetsmiljö, bjuda in alla som passerar och dessutom göra avtryck i en hel stad? Möt arkitekterna bakom kontorshuset Sthlm 04.

Med ett av Stockholms mest färgstarka och mest uppmärksammade landmärken som närmaste granne kan det låta som en utmaning att konkurrera om arkitektonisk uppmärksamhet. När Olof Philipson och hans kolleger på Gatun arkitekter började skissa på kontorshuset Sthlm 04 i Södra Hammarbyhamnen var det därför med insikt om att åttavåningshuset skulle leva lite i skuggan av skyskrapan Sthlm01:s klara färger och böljande yta.

 

Den bästa lösningen visade sig vara – som alltid – att hitta sin egen röst. Bokstavligen.

 

– Varje hus i området Sthlm New Creative Business Spaces har ett eget tema. Eftersom Sthlm 01 har sådan stark karaktär av färg och yta valde vi i stället materialitet och rytm för Sthlm 04, som återspeglade temat musik. Även arkitektur handlar ju om rytm, det är som frusen musik. Jag ser hela byggnaden som ett system, rationellt men med variation, som inom musiken, säger Olof Philipson, ansvarig arkitekt.

 

Lobby och restaurang i öppen planlösning

 

Musiktemat går som, inte en röd, men subtil, tråd i både fasad och interiör, fullt synliga för ögat men ändå inte uppenbar.

 

Ett av inslagen som väcker nyfikenhet är fondväggen i lobbyn, som består av träribbor av ek och valnöt i ett grafliknande mönster. Panelen, som föreställer ljudvågor ur Björks låt Human Behaviour och Stina Nordenströms Little star, fortsätter in i trapphuset där den ramar in hissarna och återuppstår i entrén från husets baksida.

 

Ljudvågor har också inspirerat lobbyns belysning, där lysrör hänger som istappar i varierad höjd över golvet och den trappstegsformade ytan av ek, signerad arkitekten Johanna Elmén.

 

Den trappstegsformade ytan, som kan ses som en slags amfiteater, har avsatser med gott om små barbord och eluttag, anpassade för informella möten eller en stunds miljöombyte med en laptop och kaffekopp. Miljön är också både funktionell och trivsam när lobbyn används för föredrag eller någon happening. De fungerar även som extra sittplatser för restaurang Tastory som delar den öppna planlösningen.

 

När vi spånade på musiktemat fastnade vi för David Bowie på grund av att han var så nytänkande, föränderlig och öppen. Precis som vi tänkte att huset ska vara.

Ett nytänkande, föränderligt och öppet hus

 

Den som promenerar till Sthlm 04 från Gullmarsplan kommer rakt mot husets entré som ligger inbäddad i en veckad fasad med stora glasytor. Tittar man lite uppåt möts ögat av glimrande, ingjutna glaspuckar mellan fönstren på våningsplanen – ännu ett spår av det musikaliska temat.

– När vi spånade på musiktemat fastnade vi för David Bowie på grund av att han var så nytänkande, föränderlig och öppen. Precis som vi tänkte att huset ska vara. Vi funderade på hur vi skulle kunna använda det och det blev brailleskrift, punktskrift, i glaspuckarna, som upprepar ordet Ziggy från David Bowies alter ego Ziggy Stardust. Så hela fasaden är en dold tribut till Ziggy, säger Olof Philipson.

 

Olof Philipson har varit involverad i västra Hammarbyhamnen långt innan Sthlm 04 började ta form, vilket gör hans passion för projektet extra stark. Det är nämligen Gatun arkitekter som gjort programskissen för hela området Sthlm New Creative Business Spaces för många år sedan.

 

– Det var otroligt intressant att ta tag i det här området. Med Sthlm New flyttar vi gränsen för vad som betraktas som innerstad och kopplar ihop Skanstull med söderort. Det här var ett ingenmansland när vi började, en enorm slänt där man skulle bygga en stad.

 

Arbetsplatser med grönt blickfång och fasad

 

Gatun arkitekter har också ritat Sthlm 04:s granne mot norr, Stockholms stads nya transformatorstation. Dess tegelfasad med valvformationer har inspirerats av platsens långa industrihistoria och sedumtaket ger ett grönt blickfång för de som har Sthlm 01 och Sthlm 04 som arbetsplatser.

 

Sutterängkonstruktionen gör att Sthlm 04:s fasad mot Kabyssgatan, intill Sthlm 01, är både lång och hög. Här har Gatun valt att återkoppla till materialitet och rytm i matrisgjutna betongblock med reliefmönster.

 

– Vi ville skapa en känsla av djup och taktilitet, så att man ska vilja gå fram och känna på fasaden, säger Johanna Elmén.

 

Betongens mönster skapar ett skuggverk som liksom glaspuckarnas skimmer förändras med ljuset, dygnet och årstiden.

 

– Man ska kunna passera många gånger och huset ska se olika ut varje gång. Spelet med reliefen i glaset och kontrasten mellan det svarta och vita i ytan, det blir något av ett mysterium, säger Olof Philipson.

 

Sthlm 04

 

Adress: Hammarbybacken 31, Stockholm
Uthyrningsbar yta: 12 000 kvm
Våningsplan: 8
Service: Bil- och cykelgarage med duschar och handduksservice. Restaurang för frukost, lunch och catering samt möjligheter för event. Gemensamma takterrasser. Tillgång till kafé, takbar, konferensrum och extra arbetsplatser i grannhuset, Sthlm 01.
Hyresgäster: Performiq, Nabo, Funkia, Universitetskanslersämbetet (UKÄ), Myndigheten för press, radio och tv.
Miljöcertifiering: LEED Platinum. Fastighetens energi försörjs via en solcellspark i Kalmar.
Arkitekter: Olof Philipson, utvecklingschef och huvudarkitekt och Johanna Elmén, arkitekt, Gatun arkitekter.
Här kan du läsa om lediga lokaler i Sthlm 04

 

Gatun arkitekter


Inriktning: Kontor, bostäder, publika miljöer, energibyggnader och stadsbyggnad.
Andra Skanska-projekt: Skybaren i Skanskas kontorshus Sthlm 01.

 

Foto: Samuel Unéus