FRAMTIDENS ARBETSPLATS

Sthlm 01: Kontor för kreativitet

Contact image Christina Bild Christina Bild

Sthlm 01

 

Antal våningar: 27 Yta: Total yta 26 000 kvm. Kontorsyta 1 000 – 1 200 kvm/plan. Service: Kafé Noll Ettan, Sjöstaden Skybar. Övrigt: Cykelparkering med laddstation för elcyklar, omklädningsrum med dusch, klädskåp och handduksservice. Miljöcertifiering: LEED Platinum. Arkitekter: Sauerbruch Hutton och BAU.

Det färgstarka 27 våningar höga kontorshuset med modern inredning Sthlm 01 lockar kreativa branscher till Hammarby Sjöstad.

Under drygt fyra år har stockholmarna sett skyskrapan Sthlm 01 växa fram – och det från första parkett. Från Söderleden, Skanstull, tunnelbanans gröna linje, tvärbanan och promenadstråken längs Hammarby kanal har pendlare och lokalbor kunnat följa bygget på en armlängds avstånd.

 

Den 102 meter höga skyskrapan blir inte bara ett stjärnformat landmärke, utan också en markering att innerstaden har sprängt de gamla tullgränserna.

Direktiven från huvudstaden var tydliga. En byggnad skulle etableras som bokstavligen tar plats i ett större perspektiv och symboliserar Stockholms tillväxt.

 

– Huset sitter på en ås som går genom hela Stockholm och det var viktigt att ta hänsyn till vid gestaltningen.

 

Tillsammans med fem andra höghus bildas ett pärlband som håller ihop staden, förklarar arkitekten Lina Lahiri.

Sthlm 01 ett drömuppdrag
 

Lina Lahiri är född och uppvuxen i Stockholm men nu bosatt i Berlin, där hon är arkitekt och partner hos arkitektbyrån Sauerbruch Hutton. Tillsammans med fyra svenska byråkolleger har hon ansvarat för utvecklingen av Sthlm 01.

 

– Det här har varit ett drömuppdrag. Det är oerhört stort att få vara med om att förändra stadens skyline, säger Lina.

 

Sauerbruch Huttons vinnande förslag från 2013, med rund fasad och diskret färgsättning, har utvecklats. Idag reser sig en triangulär konstruktion med fantasifullt rutmönstrad fasad ett stenkast från Gullmarsplan.

 

– Mycket händer under en byggprocess på sju år men kärnidéerna finns kvar. Exempelvis finns en vertikal förbindelse från Hammarby backe till Hammarby allé och att huset växer i omfång för varje våningsplan.

 

De nio fasadkulörerna har inspirerats av det sjönära områdets blå himmel och hav och de varma röda färger som kännetecknar Stockholms äldre bebyggelse. Beroende på årstid och väder får fasaden olika uttryck. Våningshöga fönster och guldfärgade fönsterpartier speglar solen och himlens föränderliga ljusspel. Var man än står på våningsplanen finns något som triggar nyfikenheten.

 

Kontorshus med skybar och takterrass och utsikt

 

Sedd rakt underifrån ger byggnaden en lätt svindlande känsla. De tre stjärnspetsarna sticker ut åtta meter längre från kärnan på högsta våningen jämfört med bottenplanet. Och där, på 27:e våningen, finns krögaren Niklas Ahlboms skybar med takterrass och utsikt över hela Stockholm.

 

Kontor med karaktär i Sthlm New


Sthlm 01 är inte ensamt om att hålla en hög arkitektonisk svansföring i Sthlm New Creative Business Spaces. Här, några minuters promenad från tunnelbanan och Skanstull skapas en företagshubb av sju karaktärsstarka byggnader med sinsemellan helt olika uttryck. Fyra av husen står klara och just nu sker inflyttning i Sthlm 04 och Sthlm 01 som ligger jämte varandra, den ena lika lång som den andra är hög.

 

Visionen för hela Sthlm New har varit att locka hyresgäster inom kreativa näringar som arkitektur, design, spel- eller datatjänsteutveckling. Verksamheter med en klichébild av att söka sig till gamla industrilokaler med tunga ståldörrar och betonggolv. Kanske är det en medveten flirt att det finns inslag av rå betong även i Sthlm 01. Fastigheten är byggd kring en betongkärna som inte får målas eller täckas in och går därmed som en röd, eller grå, tråd genom våningsplanen.

 

Nya lösningar för byggandet av kontor


Byggprojektet har präglats av ett nära samarbete mellan Skanska, Sauerbruch Hutton och deras svenska samarbetspartner, arkitektbyrån BAU. Både Lina Lahiri och Petra Adamsson, arkitekt på BAU, är positiva till Skanskas ambition och övertygelse om att skapa något spektakulärt.

 

– Vi har haft förtroendet att prova nya lösningar och utmana konventioner för byggandet av kontor, säger Petra.

 

BAU har i samarbete med Sauerbruch Hutton och Skanska tagit fram fyra inredningsteman som omfattar allt från färger och mattor till pentryn och kakel, anpassade efter höga miljökrav. BAU jobbar vidare med koncepten tillsammans med hyresgäster som så önskar.

 

– Kunden kan se och känna på materialen, inte bara se en bild. Det har varit väldigt uppskattat.

 

Att kunna erbjuda detaljerade, genomtänkta inredningskoncept är lika mycket en service för hyresgästen som en hållbarhetsfråga, menar Fredrik Lantz. Han är är uthyrnings- och marknadsansvarig för Sthlm 01.

 

– Ur ett hållbarhetsperspektiv känns det väldigt bra. Om ytorna är inredda på ett smakfullt sätt behöver man inte göra om varje gång som någon flyttar. Dessutom kan vi vara snabbare på att leverera färdiga kontor till dem som väljer något av koncepten.

 

Sauerbruch Hutton


Signum: Färgstarka fasader i böljande former, träkonstruktioner, tekniska innovationer och hållbarhetstänk.

 

BAU/Byrån för arkitektur och urbanism


Signum: Verkar i komplexa projekt där det gedigna hantverket levererar human, inkluderande och professionell arkitektur.

 

Foto: Samuel Unéus