HÄLSOSAMMA ARBETSPLATSER

5 sätt att förlänga semestern på kontoret

Contact image Anna-Maria Stawreberg Anna-Maria Stawreberg
Känns det som om hela världen njuter av sommar och semester och att du är den enda som behöver jobba?
Lugn. Det går att få semesterkänsla även på kontoret.

Många av oss längtar efter sommarsemestern under större delen av året. Den är som en hägrande oas framför oss, en morot för att orka igenom perioder av stress och övertid. 

 

Men kanske blir vi ibland fixerade vid själva tanken på semester. Att det måste innebära fyra eller fem veckors oavbruten vila från jobbet. 

För så måste det ju inte vara. 

 

– Semester är en viktig källa till återhämtning. Men det går att få ny energi och livslust bara genom att tänka lite annorlunda, säger Giorgio Grossi, leg psykoterapeut och beteendevetare inriktad på stresshantering. 

 

Han påpekar att arbete på ett ekande kontor när ”alla andra är på semester” kan ha många fördelar. Så oavsett om du har rivit av semestern tidigt eller om du har semester framåt sensommaren, går det att njuta av sommaren. 

Det gäller bara att vara kreativ. 

Kanske är det trots allt inte samma tidspress under de här veckorna, vilket gör att du kan bryta några av dina vanliga rutiner.
Giorgio Grossi

1) Skapa nya härliga vanor


Har du förmånen att kunna flexa är semestertider ett ypperligt tillfälle att ändra dina vanor. 


– Kanske är det trots allt inte samma tidspress under de här veckorna, vilket gör att du kan bryta några av dina vanliga rutiner, säger Giorgio Grossi. 


Testa att ändra dina arbetstider och låt vägen till jobbet ta längre tid än vanligt. Kanske kan du ta cykeln en extra omväg och äta picknickfrukost i vacker miljö – istället för att åka kommunalt eller ta bilen? Eller åk till stranden direkt efter jobbet och ät middag där.

Ett annat tips är att kosta på dig en lyxig hotellfrukost där du tar dig tid att läsa igenom dagstidningarna som finns i lobbyn, fantisera om de andra gästerna eller låtsas för dig själv att du är turist?

 

2) Frigör timmar och lek turist


Om du sitter på ett halvtomt kontor ökar möjligheterna att bocka av din att göra-lista. Använd dig av pomodorometoden. Ställ timern på 25 minuter i taget då du jobbar superfokuserat och hittar ditt flow, ta en kort paus och ställ återigen timern.
 

– Pomodorometoden är perfekt om du vill jobba fokuserat och få undan saker. Då blir själva arbetsuppgifterna mer hanterbara och du kan jobba mer effektivt. Förhoppningsvis kan du då checka ut någon timme tidigare, säger Giorgio Grossi. 


Använd de där timmarna du får på eftermiddagen till att skapa några timmars semesterfeeling. Timmar där du till exempel provar på att vara turist i din egen hemstad. Hoppa på en guidad tur, läs på om olika stadsdelar och sevärdheter. Ta en turistbuss- eller turistbåt, strosa genom parkerna. Se dig omkring. 


Det brukar finnas gott om aktiviteter på somrarna. Här och var arrangeras utomhusträning i stadsparken, men också utomhusbio kan bli en härlig upplevelse. 


– Poängen är att du ska unna dig lite annat än det vanliga, klappa dig själv på axeln och tillåta dig att känna att du faktiskt är förbaskat duktig.

 

3) Slappna av på kontoret


Kontoret är lite tommare än vanligt. Men i gengäld kan du spela din låtlista på högsta volym, gå runt barfota, äta lunch vid skrivbordet och kanske till och med ta med hunden till jobbet utan att någon lyfter på ögonbrynen. Eller sitta ute på kontorets terrass och jobba hela dagen.


– Kanske kan du jobba från något annat ställe än kontoret? Det ger också en skön känsla, tipsar Grossi. 


Oavsett vilket, utnyttja tillfället att göra något lite annorlunda än vad du gör i vanliga fall. 

 

4) Samla gänget och ha kul


Ni är några tappra stackare som jobbar hårt bakom skrivborden. Enas i det, och bestäm er för att hitta på något roligt efter jobbet. En afterwork på en härlig uteservering eller en knytispicknick. 

 

Är du den mer sportiga typen kanske du kan utmana kollegorna på beachvolleyboll eller ett lite stillsammare parti boule.

 

5) Stoppa in lite sommar


Eller varför inte ta en långlunch i parken tillsammans? Huvudsaken är att du under en period byter ut några av dina vanliga rutiner och istället stoppar in lite sommar. Det kommer du att må gott av långt in på hösten.

Och glöm inte klassikern – att börja och sluta din semester mitt i veckan om du kan. Då får du en kortare arbetsvecka som bekväm start.


– I bästa fall kan en del av de här vanorna ge dig nya insikter och beteenden som du tar med dig in i höstmörkret, konstaterar Giorgio Grossi. 

 

Publicerad: 2024-06-12