FRAMTIDENS ARBETSPLATS

Ljusa utsikter för kontorshuset Sthlm 04

Contact image Christina Bild Christina Bild

Sthlm 04

 

Adress: Hammarbybacken 31, Stockholm
Uthyrningsbar yta: 12 000 kvm
Våningsplan: 8
Service: Bil- och cykelgarage med duschar och handduksservice. Restaurang för frukost, lunch och catering samt möjligheter för event. Gemensamma takterrasser. Tillgång till kafé, takbar, konferensrum och extra arbetsplatser i grannhuset, Sthlm 01.
Hyresgäster: Performiq, Nabo, Funkia, Universitetskanslersämbetet (UKÄ), Myndigheten för press, radio och tv.
Miljöcertifiering: LEED Platinum. Fastighetens energi försörjs via en solcellspark i Kalmar.
Arkitekter: Olof Philipson, utvecklingschef och huvudarkitekt och Johanna Elmén, arkitekt, Gatun arkitekter.
Här kan du läsa om lediga lokaler i Sthlm 04

Med Hammarbyhöjden som fond i sydost och Södermalms takåsar mot norr förenar Sthlm 04 innerstadens citypuls med söderorts grönska. Här skapar stora ljusinsläpp och en enorm lobby förutsättningar för möten, kreativitet och flexibilitet.

I det som tidigare var ett ingenmansland med enstaka industriföretag växer nu hypermoderna Sthlm New fram. Ett kontorsdistrikt med uttalad ambition att attrahera företag inom kreativa näringar som ställer höga krav på miljö, teknologi och möjligheter för nätverkande.

 

Ett av de senaste tillskotten är Sthlm 04, vars entré och rytmiskt veckade fasad vetter mot Skansbackens gröna park och Gullmarsplan. Den kurviga linjen ger huset en egensinnig karaktär och gatuplanets glasytor uppmuntrar den som passerar till att stanna upp, titta in och upptäcka restaurangen som är väl synlig från gatan. Det är också tanken med gestaltningen – att betraktaren ska känna sig välkomnad och trygg. Och dessutom lite överraskad. Gatun arkitekter, som ritat huset, har arbetat med rytm och materialkänsla som tema i både interiör och fasad. Här finns flirt med materialval och David Bowie – som att brailleskrift på fasaden säger oss något.

 

– Huset är robust och välbyggt och det finns en variation utan att det är skrikigt. Det finns något lekfullt som glimrar och leker lite med betraktaren, som inte är det man förväntar sig, säger huvudarkitekten Olof Philipson.

 

Lokaler i ett hus med stark identitet och mjuka värden

 

Åttavåningshuset påbörjades före pandemin och är på många sätt barn av en ny tid. Såväl byggare och arkitekter som hyresgäster har under processen påverkats av sociala restriktioner och en explosiv förändring av synen på en modern arbetsplats.

 

Loi Dang är sedan årsskiftet ansvarig för husets förvaltning. Att förvalta fastigheter idag är något helt annat än förr.

 

– Nu är det förvaltning 2.0 som gäller, med mjuka värden och att skapa en stark identitet för huset, säger Loi när vi möts i den ljusa lobbyn.

 

Loi Dangs uppdrag ska egentligen börja när flyttlassen rullar in, men hon är sedan länge bekant med dagens hyresgäster, eftersom hon även jobbat med allt från uthyrning till lokalanpassning för Skanska.

 

– Så det har varit en väldigt smidig övergång för våra hyresgäster, menar Loi Dang.

Pandemin innebar en stor omställning och många företag är osäkra på hur och när kontoret kommer att bemannas. Att kunna hyra mötesrum efter behov uppskattas av hyresgästerna.

Loi är den som visar och informerar om husets gemensamma ytor som garage och cykelrum med laddmöjligheter, duschar och handdukservice och den smarta avfallshanteringen, där företagen själva sätter sin ambitionsnivå och betalar efter vikt och hur väl de sorterar. Men lika viktigt som att informera är det att lyssna.

 

– Vad behövs för att de som jobbar här ska få sin dag att gå ihop? Är det något som kan förbättras? Något som uppstått på hyresgästernas förfrågan är handduksservice som visat sig ge största nöjdheten i våra kundreseintervjuer efter inflyttning. Ibland kan det vara ganska små grejer som höjer värdet för kunden, menar Loi Dang.

 

Att hyra extra mötesrum efter behov uppskattat av hyresgästerna

 

Pandemin innebar en stor omställning för alla kontorsföretag och de som idag är på jakt efter nya lokaler måste ta hänsyn till fler aspekter än tidigare. Många är helt enkelt osäkra på hur och när kontoret kommer att bemannas. Att kunna hyra extra mötesrum efter behov, som finns i Sthlm 01, är därför uppskattat av hyresgästerna, enligt Loi Dang.

 

– Det är helt andra spelregler idag än före pandemin. Hybrid är den nya standarden, och det beslutet ligger ju hos respektive företagsledning. Men vi som fastighetsförvaltare kan också påverka. Vi tror att ett företags utveckling sker bäst från kontoret, där spontana idéer får plats. Vi vill att våra hyresgäster ska vara stolta över sitt kontor och få energi när de är här. Människor är flockdjur och har behov av social tillhörighet, både på jobbet och fritiden.

Restaurang med lunchkoncept och möjlighet till bar, afterwork och events

 

Det kanske allra mest vedertagna kittet för sociala kontakter är som bekant mat och dryck. I restaurang Tastory på entréplanet kan såväl hyresgäster som allmänhet fånga en färsk kopp kaffe och nybakad bulle i farten eller mötas för goda samtal över en fräsch lunch.

 

Tastorys lunchkoncept består av bred vegetarisk buffé med olika alternativ av protein, där allt lagas från grunden. Till skillnad från vanliga lunchbufféer, där gästen själv förser sig, finns kocken på plats för att lägga upp eller svara på frågor.

 

Restaurangen har stora ljusinsläpp, en flexibel inredning och öppen planlösning mot lobbyn som möjliggör allt från en intim afterwork till stora företagsevent och fester. Lunchkassan, som står mitt i restaurangen, kan i en handvändning förvandlas till en bar med hängda vinglas och all tänkbar teknik finns i huset, såväl storbildsskärmar som musikanläggning för kräsna dj:s.

 

– Vi är så taggade på att göra stora event och catering i större skala, säger Sara Phillips, som är Sector General Manager hos Compass Group, som står bakom konceptet Tastory allmänt, och specifikt i Sthlm 04.

 

Sara Phillips är ansvarig för verksamheten och har dessutom följt etableringen hela vägen, från ritning och avtal till den dagliga driften.

 

– Samarbetet med Skanska har varit helt fantastiskt. Det är oerhört viktigt att man får komma in redan vid ritningen med en restaurangverksamhet, men så är det inte alltid. Ibland kommer man in när det redan är klart och får en förvaltare som inte har en aning om hur det fungerar i ett restaurangkök. Så har det inte varit här, vi är otroligt nöjda med slutresultatet.

 

Restaurang med bistrokänsla lockar både husets hyresgäster och allmänhet

 

Sara Phillips har också varit involverad i restaurangens inredning som ritats av Salt & Mortel. Salt & Mortel har även byggt all inredning på plats med utgångspunkt i tidlös design och klassiska, hållbara material. Kombinationen av lobbyns grå toner mot salviagrön panel, vitt och grönt kakel, carraramarmor, ljus ask och detaljer av koppar skapar en känsla av urban bistro med inslag av moderna bondkök.

 

Ovanför buffén sitter vinklade speglar så att gästen redan i kön kan se maten som serveras – som en menytavla utan text.

 

– Det viktigaste med inredningen är att det ska kännas lite lyxigt och ombonat, som på en kvällskrog, inte som en skolmatsal eller mer klassiskt lunchställe. Hyresgäster och andra som bor och arbetar i området ska kunna titta in för lunch och föräldralediga kan ta med sig barnvagnen in för en kaffe. Alla ska känna sig välkomna, säger Sara Phillips.

 

Visionen tycks vara på god väg att bli verklighet. Hyresgäster från huset och grannskapet samlas i lunchkön, några har lockats av pingisbordet i lobbyn och efter ruschen rullas en och annan barnvagn in.

 

Foto: Samuel Unéus