FRAMTIDENS ARBETSPLATS

8 fördelar med coworking

Contact image Linda Sandkvist Linda Sandkvist
Konceptet coworking är i allra högsta grad levande. Det lilla företaget kan nätverka, finnas i ett professionellt sammanhang och ta del av det stora kontorets resurser. Det större företaget får en flexibel lösning. Nöjda hyresgäster pratar om en välkomnande reception, generösa umgängesytor och inte minst “god lunch!”.

Ensam är stark? Nej. Så varför inte jobba i sällskap av andra och få ett nätverk som kan bidra till att företaget växer? Konceptet coworking uppstod under slutet av 1990-talet och för startups och frilansare blev det ett bra sätt att knyta nya kontakter och få ett socialt sammanhang på jobbet. Coworking växte och blev en attraktiv lösning för allt från ensamföretagare till stora globala företag med närvaro i flera länder. Nu finns coworking lite överallt runt om i världen med olika utbud.

Det är enkelt för oss att växa här

 

Skanska erbjuder förutom traditionella kontorslokaler coworkingkoncept i flera av sina kontorshus. I Citygate i Göteborg möter vi Lars Svärd på Advokatbyrån Ness, som nämner ”god lunch!” som en av anledningarna till att de valde att sitta i just Citygates coworking, som drivs av Skanska själva.

 

– Vi är två personer i bolaget nu, blir tre i januari och för oss var det här en väldigt bra lösning. Vi behövde varsitt rum och inga fler ytor att hantera. Det är enkelt för oss att växa här och vi kan alltid flytta längre upp i huset till ett traditionellt kontor om det behövs, säger han och fortsätter:

 

– Det är väldigt fräscht här och representativt, lokalerna är fina och miljön mysig. Dessutom är läget perfekt. Det är en profilbyggnad som de flesta känner till. Ett plus är att det finns parkeringsgarage och att det är enkelt att ta sig hit.

 

Han lyfter också fram dynamiken som uppstår när olika bolag samlas på samma yta.

 

– Det är alltid roligt att det kommer in nya hyresgäster. Olika branscher och business blandas på ett naturligt sätt. Vi har varsitt rum här där vi kan arbeta i lugn och ro utan avkall på advokatsekretessen, men vill vi träffa folk så är det bara att gå ut till de gemensamma ytorna.

Vi träffar andra människor i olika branscher och får den sociala biten

 

Att träffa fler människor på jobbet när du arbetar på ett litet bolag är en fördel som också Shelley Vuong på Innofactor lyfter fram. Hon och hennes kollega Carmelita Penpeña sitter i Skanskas kontorshus Epic i Malmö, i en coworkinglösning som drivs av aktören Spaces.

 

– Vi är ett finskt bolag med kontor i Stockholm och Göteborg. Vi hade inget kontor i Malmö och jag var väldigt trött på att sitta hemma och jobba efter pandemin. Nu trivs jag jättebra. Det är skönt att ha en dedikerad plats att gå till.

 

Shelley Vuong och Carmelita Penpeña har valt att sitta i ett delat rum med flera olika bolag.

 

– Vi träffar andra människor i olika branscher och får den sociala biten. Våra andra kollegor ser vi ju mest online. Det känns som om vi har vårt eget lilla kontor och det är en bra arbetsmiljö. Jag kollade runt på lite olika coworkingställen, men fastnade för det här. Det var snyggt och fräscht och det kändes väldigt öppet och rymligt, säger Shelley Vuong.

Coworking blev en bra mellanlandning innan vi flyttade till egen lokal

 

Ett kontor som ger ett bra intryck för besökare var vad Laura Johnsson på IT-bolaget Zelly föll för i Sthlm 01, även där drivs coworkingen av Spaces.

 

– En bemannad reception där de alltid är trevliga och hjälpsamma ger ett bra intryck för våra besökare. Även logistikcentret med både sop- och pakethantering är toppen då vi skickar och tar emot mycket paket.

 

Bolaget hade i slutet av pandemin behov av att flytta från sin dåvarande lokal i Nacka till ett kontor som skulle vara mer lättillgängligt för medarbetarna och valde då coworkingdelen i Skanskas kontorshus Sthlm01. I dag sitter de fortfarande kvar i samma hus, men har flyttat till egna, större lokaler på våning 19.

 

– Vi var osäkra på hur kontorsnärvaron efter pandemin skulle se ut samt hur vår fortsatta tillväxt skulle te sig. Coworkingkontor blev en bra mellanlandning innan vi tog beslutet att satsa på en egen lokal, säger Laura Johnsson och fortsätter:

 

– Vi tycker om känslan i byggnaden, både utifrån och inuti. Även att det finns trevliga restauranger och bra service i huset är ett stort plus, liksom närheten till tunnelbanan.

 
De egna lokalerna är på 735 kvm och de ser stora fördelar med att fortfarande ha tillgång till den service som Spaces erbjuder, som till exempel mötesrum som alla hyresgäster i huset kan boka.

 

– Det är kanon att den service de erbjuder finns i huset. Vi är mycket nöjda med den.

Foto: Erika Weiland, Samuel Unéus, Patrik Olsson

Publicerad 2023-11-21

8 fördelar med coworking

 

  1. Ger det lilla företaget ett socialt sammanhang och ett viktigt nätverk.
  2. En gynnsam miljö för startups och mindre företag att stabilt växa i.
  3. Det större företaget ges tillgång till kontorslösningar på flera platser i landet och även resten av världen. 
  4. En kontorslösning som kan bidra till att du rekryterar viktiga medarbetare, det vill säga gör dig attraktiv som arbetsgivare.
  5. En flexibel lösning som du som företagsledare kan justera efter behov, tänk “gummiband”.
  6. Ta del av umgängesytor, kök, mötesrum och teknik utan att behöva ansvara för dem.
  7. Du och dina medarbetare kan nyttja husets service, som exemplevis kafé, restaurang, gym, cykelhotell och parkering. 
  8. Enkelt att snabbt komma i gång efter kontraktsskrivning.

Coworking i Skanskas kontorshus

 

Epic, Malmö: Coworkingdelen drivs av Spaces som har coworking och mötesrum på 503 platser runt om i världen. Spaces erbjuder olika alternativ, som att teckna medlemskap för att sitta i lokalerna, hyra mötesrum, egen skrivbordsplats och virtuellt eller fysiskt kontor.

 

Sthlm01, Stockholm: Även här drivs coworkingkontoret av Spaces med samma utbud som i Epic, se ovan.

 

Citygate, Göteborg: Coworkingen drivs av Skanska själva, som är fastighetsägare och förvaltare. Här ingår
eget fullt möblerat och låsbart rum, tillgång till lounge, kök och en terrass, liksom frukost och fri tillgång till gym. Dessutom ingår cykelhotell med dusch och omklädningsrum.