FRAMTIDENS ARBETSPLATS

Var attraktiv som arbetsgivare: ”Fokusera på mjuka värden”

Contact image Linda Hällqvist Linda Hällqvist
Vilka värden hos ett företag prioriteras av potentiellt nya medarbetare i dag? Eldin Ljutovac, som arbetar med rekrytering och bemanning, berättar om vikten av bra företagskultur, frihet och kontor med det lilla extra.

Goda värderingar, ett genuint hållbarhetsengagemang, frihet att arbeta på distans och faciliteter som förenklar och förgyller vardagen. Det är några av de faktorer som påverkar medarbetares trivsel på jobbet i dag. Samma faktorer som därmed kan vara avgörande för företag som vill attrahera eftertraktad kompetens. Det beskriver Eldin Ljutovac, vd för rekryterings- och bemanningsföretaget OnePartnerGroup Väst AB.

 

  Vi ser att en betydligt större andel kandidater i dag än tidigare värdesätter företagskulturen hos en potentiell arbetsgivare. Det är viktigt vad ett företag står för, vad det har för värderingar, vilka samarbetspartner de arbetar med och i vilka sammanhang de väljer att delta. Det är en tydlig förskjutning från praktiska och hårda värden som lön och pension till mer mjuka värden.

 

Vad inbegriper kultur och mjuka värden?

 

–  Kandidater söker arbetsgivare som är flexibla, både när det gäller distansarbete och hur de på andra sätt kan tillgodose individens behov. Många vill också veta hur arbetsgivaren förhåller sig till jämställdhet utifrån olika perspektiv och om de är engagerade i hållbarhetsfrågor. Vi ser också i betydligt större utsträckning i dag, särskilt i den yngre generationen, att vissa inte vill jobba i företag som i deras ögon har en etiskt tveksam verksamhet. För att medarbetare ska vara stolta över sitt jobb är det viktigt att företaget lirar med de egna etiska och moraliska värderingarna.  

 

Många vill till en arbetsplats som kan tillgodose sådant som förenklar arbetsvardagen och sparar tid, och gör vardagen härligare.

 

 

Vad anses då som attraktivt gällande mer praktiska faktorer?

 

  Många vill till en arbetsplats som kan tillgodose sådant som förenklar arbetsvardagen och sparar tid, och gör vardagen härligare. Som ett kontorshus med garage, cykelförvaring, restauranger och gym. Här tänker jag på det kontorshus vi själva sitter i – Citygate här i Göteborg – som erbjuder just sådant. Andra exempel, från kunder vi arbetat med, är kontor med bastu, eller lekrum för de tillfällen medarbetare behöver ha med sig sina barn till jobbet. Eller förmåner som fri kemtvätt.

 

Är det några förmåner som värdesätts mer än andra?

 

  Vi ser att lönen inte är lika överordnad som tidigare. Många är beredda att gå ner i lön för att prioritera tillgång till gym eller annat utbud som finns i det kontorshus där företaget sitter. Att arbetsplatsen ligger bra till geografiskt – att det är lätt att ta sig med kollektivtrafik, är också viktigt. En förmån som har seglat upp som allt viktigare är nivån på friskvårdsbidrag – något som allt fler frågar om i rekryteringsprocessen.

 

På vilket sätt ser man att hållbarhet är en hygienfaktor för de som söker jobb?

 

  I dag är hur ett företag arbetar med att minska sina koldioxidutsläpp ofta de första bilderna som visas i deras presentationer. Det är väldigt viktigt för potentiella medarbetare i dag, särskilt den yngre generationen, att kunna känna sig stolta över var de arbetar. Detta är något som de flesta företag är väldigt medvetna om i dag och hållbarhetsarbetet speglas i erbjudandet till deras medarbetare. Det kan vara allt ifrån grön elförbrukning till källsortering och minskat matsvinn till att äta vegetariskt på konferenser och ha eldrivna tjänstebilar.

  Eller som ett par exempel från oss själva. Hos oss får alla lämna blod på arbetstid. Man får chansen att göra något bra för någon annan på betald arbetstid. 

 

Vad kan det fysiska kontoret betyda för att attrahera vid rekrytering?

 

  Först och främst har vi märkt en stor förändring i att fler återigen vill jobba på kontoret efter att alla för 1,5 år sedan ville jobba hemifrån. Men det har fört med sig att kontoret ska kunna göra det lika enkelt för medarbetaren som när hen sitter hemma. Kandidater har blivit mer kräsna och ställer högre krav på att det ska finnas tillgång till sådant som underlättar för dem att vara på kontoret. 

 

Hur upplever du att företag förstår vad dagens medarbetare vill ha?

 

  Jag har varit i branschen i 18 år och jag ser en stor positiv förändring här. Majoriteten av företagen hänger med i utvecklingen, de vet att de måste se över sina villkor och de praktiska förutsättningarna för att göra sina medarbetare nöjda. De vet att om de inte gör det riskerar de att bli omsprungna. 

 

5 faktorer som attraherar medarbetare 2024

 

  1. Företagets värderingar.
  2. Arbetsplatskulturen.
  3. Hur företaget arbetar med hållbarhet.
  4. Frihet att distansarbeta.
  5. Faciliteter som underlättar och ger trivsel i arbetsvardagen.

 

Foto: Nicke Messo Publicerad: 2024-01-22