MÖT VÅRA KUNDER

Äventyret i Sthlm 01: Extremt högt och otroligt nära

Contact image Robert Långström Robert Långström
Byrån Äventyret valde att lämna det gamla och flytta till nya lokaler i Sthlm 01. Varför? För att locka vass kompetens, där både miljön och arbetsplatskulturen spelar en stor roll. På våning 18 finns utsikt och frihet att forma sitt eget sätt att jobba.

Bygger en app för musikskapande. Utvecklar juridiska rådgivningstjänster. Hjälper en investmentbank med robotiserade beslut. Kartlägger framtidens turism. Det här är några exempel på uppdrag som företaget Äventyret ägnar sig åt. De beskriver sig själva som en ”kreativ teknikbyrå” och de 54 medarbetarna har bland annat rollerna ux-designer, affärsutvecklare, systemarkitekt och systemutvecklare. Arbetsuppgifterna innefattar allt från att ”skriva kod” till trendbevakning och designforskning – allt i syfte att få kundens affär att gå mer i takt med samtidens krav och möjligheter.

 

För att locka vass kompetens är ett kontor att trivas och utvecklas i betydelsefullt. Här spelar arbetsplatskulturen – kanske en egen filosofi kring det – också in. Låt oss återkomma till det.

 

Men först – öppnar vi dörren till Äventyrets lokaler på våning 18 i Sthlm 01, den färgstarka, 27 våningar höga skyskrapan vid Hammarby kanal. En skyskrapa som är det senaste tillskottet till pärlbandet av landmärken i Stockholms stadslandskap. Här välkomnar VD Joel Bergqvist och Fanny Bergne, intern projektledare.

 

– Sthlm 01 är en av få byggnader i Stockholm som sticker ut, det gillar vi, och det här är en kul lokal, säger Joel.

Vi gick hit, tog på oss bygghjälmar, kollade på de olika våningarna och bestämde oss för att köra. Det kändes kul med ett helt nytt hus.

 

Vid första anblick ser lokalen ut att vara ett enda stort öppet rum. Stora fönster, väggar målade i mörkt grönt, lockande soffhörnor. Två stora bord dominerar och säger ”samtal, gemenskap”. Efter en närmare titt rymmer lokalen mer. Skrivbordsplatser, konferensrum och några mindre rum för enskilt arbete eller samtal. Och utsikt. Lyfter vi blicken ut genom de stora fönstren ser vi ända bort till Vasastans Norra Tornen. Tittar vi ner ser vi en glittrande Hammarby kanal.

 

– Det är tacksamt att ta med sig sina barn hit till kontoret. Härifrån kan vi peka ut alla transportsätt, säger Joel med ett leende och pekar ut över vyn nedanför med båt, tunnelbana, och tvärbana, och javisst, högt upp på himlen, ett flygplan.

 

 

Att byta lokal kan innebära en signal att blicka framåt

 

Blickfång för både små och stora. Utsikten, utblicken, perspektivet kan kanske sägas vara symboliskt för något som behövs för ett företag som sysslar med framtiden. Äventyret designar för användaren och behöver därmed veta hur användarens värld kommer att se ut i en nära framtid.

 

– Inte bara i form av vilka tekniker som kommer att dominera, utan hur samhället kommer att anpassas efter dessa förändringar och vilka beteendeförändringar det kan leda till, beskriver Joel.

 

Att byta lokal kan i sig också innebära en signal att blicka framåt. Den tidigare lokalen låg mitt i Stockholm city.

 

– Sekelskifte, charm, men ruffigt, kassa rör och en hyresvärd som skulle höja hyran. Vi ville ha något nytt, något helt annat och vi i ledningsgruppen började se oss om. Då fanns inte här huset ännu, men vi kände till att det var på gång.

 

De funderade lite kring husets läge. ”Kan vi som byrå verkligen flytta utanför tullarna?”

 

– Vi gick hit, tog på oss bygghjälmar, kollade på de olika våningarna och bestämde oss för att köra. Det kändes kul med Sthlm 01, ett helt nytt hus.

 

De förra lokalerna var på 340 kvadrat. De här 366.

 

– Inte stor skillnad i yta, men det kändes så mycket större här.

 

Frihet för individen att själv välja hur och var man vill jobba

 

Inflytt skulle ske våren 2020. Ganska exakt samma vecka som pandemin förklarades officiell i Sverige.

 

– Nytt kontor, men ingen kom till jobbet. Men det av andra anledningar än att vi lämnat city för Hammarby Sjöstad.

 

Den på flera sätt utmanande tiden för pandemin passerade. Företaget har i dag 54 anställda, med kontor i Stockholm men också i Örebro och Göteborg.

 

– När vi skrev femårskontrakt på lokalen tänkte vi ’det blir nog bra’. Men sedan blev vi fler.

 

Till Stockholmskontoret hör 38 personer. Med arbetsplatser för 24 går ekvationen ändå ihop – bland annat på grund av en filosofi. Flera medarbetare har inte Stockholm utan exempelvis Nyköping, Uppsala och Mariehamn på Åland som bostadsort. Inga problem. Joel lyfter vikten av frihet för individen att själv välja hur och var man vill jobba.

 

– Jag tror inte på regler, på tvång. Vi rekryterar efter person. Även om folk har valt att arbeta hos oss, ska jag därmed ha rätt att planera deras liv? Arbetar du hos oss kan du tänka lite som en egen företagare.

 

Äventyret anställer också efter principen att en viss roll ska vara representerad av lika många tjejer som killar. 

 

– Det finns mycket som gör Äventyret till en unik arbetsplats. Hur man tänker kring sina anställda, och stämningen, och det var det jag föll för, säger Fanny.

 

 

Kontorslokalen används också för andra aktiviteter

 

Joel menar att om de hade ”beställt” det här kontoret nu, hade de tänkt lite annorlunda kring planlösning.

 

– Vi såg det som en öppen yta att forma vartefter, men vi har ännu inte landat i hur vi vill ha det. Vi behöver fler rum för enskilda möten, nu kan man hamna i att behöva sitta själv i ett konferensrum för tio personer. Men det löser sig alltid, när vi är många här kan vi utnyttja Spaces lokaler i huset. Eller bara samsas.

 

Joel och Fanny nämner ”en bonus” med lokalen: att den kan användas för privata tillställningar.

 

Regeln är, jobbar du här, får du använda lokalen för det du vill.

 

– Här kan man lätt samlas 40 personer. Regeln är, jobbar du här, får du använda lokalen för det du vill. Dop, bröllop, 40-årsfest, rollspelskväll, säger Joel.

 

Lokalen används också för andra aktiviteter. Som ”verkstadskvällar” – kallade "Werkstätte" – en gång i månaden.

 

– Dem gillar jag verkligen, säger Fanny, som av Joel fått med den mer informella och passande titeln ”kulturarbetare” (officiellt är Fannys roll “intern projektledare).

 

Hon fortsätter:

 

– Man kan ta med något som man behöver fixa, som att sy i en knapp i ett par jeans. Eller bara dricka öl. Det blir de mest fantastiska samtal när man håller på med någonting tillsammans.

 

Det är andra saker som pågår hos Äventyret. En intresseklubb för chips. Och om man sitter på våning 18 i ett av Stockholms högsta hus ska man förstås ha en trappchallenge.

 

– Jag bjuder ut alla som har tagit de 18 våningarnas trappor trappan ner och upp 180 gånger före 1 december på en utekväll, säger Joel.

 

Och då blir det ”sunkkrog”, som sig bör när man håller till nära Söder?

 

 

Hur man namnger sina mötesrum kan säga något om företaget

 

Verkstadskvällar. Chipsklubb. Jobba med frihet. Också hur man namnger sina mötesrum kan säga något om företaget. Vi tar en titt. ”Momo eller kampen om tiden.” ”Extremt högt och otroligt nära.” ”Mina drömmars stad.” Joel förklarar:

 

– De är alla namn på böcker, äventyrliga böcker, som jag läst och gillat. Och Mina drömmars stad, ur Per Anders Fogelströms romansvit om Stockholm, passar väl särskilt bra. Här nedanför oss finns alla de miljöer han beskriver.

 

 

Det här är Äventyret

 

Gör: Tjänste- och produktdesignbyrå som arbetar med designforskning, trendbevakning, affärs- och konceptutveckling, teknikekosystem samt interaktion- och gränssnittsdesign. Hjälper företag och organisationer att göra bättre affärer genom att designa och bygga verksamhetskritiska appar - i Äventyrets värld betyder detta verksamhetssystem, arbetsverktyg och inloggade tjänster för både webb och mobil.

 

Anställda: 54 i Stockholm, Örebro, Göteborg och Mariehamn, varav 38 i Stockholm.

 

Lokaler i Sthlm 01: 366 kvm i en av tre vingar på våning 18.

 

Foto: Samuel Unéus Publicerad: 2023-11-06