MÖT VÅRA KUNDER

Kontor med utsikt över stan – här ska byrån växa

Contact image Christina Bild Christina Bild
En ny lokal och ett läge som ger förutsättningar för att bli en av Nordens största pr-byråer – det fann pr-byrån Westander i Skanskas kontorshus Sthlm 01 i Sthlm New Creative Business Spaces. Ett kontor de kan växa i. 

Generösa fönster, inslag av rå betong och glasade väggar skapar en behaglig helhet tillsammans med rikligt med textil och 15 färgnyanser i pr-byrån Westanders lokaler i kontorshuset Sthlm 01.

 

Byrån flyttade in som husets allra första hyresgäst. De kan nu blicka ut över en magnifik utsikt över de fem andra höga hus som bildar ett pärlband genom staden: Folksamhuset, Skrapan, Söder torn, Stadshuset och Norra tornen.

 

Byråchef Johanna Look berättar om processen.

 

– Vi tittade på nio lokaler. Till slut återstod den här och en till och vi bestämde oss för att låta alla kollegor titta på båda innan vi tog ett beslut.

 

Drygt 20 medarbetare tog på sig bygghjälmar och gav sig upp i det halvfärdiga huset där det blev kärlek vid första ögonkastet.

Ett nordiskt inredningsuttryck för alla nya kontor

 

Westander är inne i en växande fas, vilket påverkat både valet av lokal och inredning.

 

Eftersom vi vill bli en av Nordens största pr-byråer är det dit vi är på väg, och valet av lokal blev symboliskt.

 

– När vi avslöjade att vi skulle flytta skrev vi att vi flyttar närmare himlen och kontinenten. Eftersom vi vill bli en av Nordens största pr-byråer är det dit vi är på väg, och valet av lokal blev symboliskt, berättar Johanna.

 

Här på våning 17 ville de skapa ett helt eget uttryck. Eftersom expansionsplanerna innefattar etablering i andra länder, ville de hitta ett nordiskt inredningsuttryck som också kan utgöra en bas för nya kontor. Lösningen blev en egen färgskala medan materialen utgick från Skanskas standard.

 

– Jag tror att vi har varit en besvärlig kund men också rolig att jobba med. Vår kontaktperson hos Skanska har varit väldigt lyhörd, tillmötesgående och lösningsorienterad. Vi har verkligen fått bygga vårt drömkontor.

 

Om Johanna ska peka ut något som hon är extra nöjd med så blir det lobbyn.

 

– Vi jobbar ju med lobbying och lobbyn är vårt hjärta, här finns kaffemaskinen och våra receptionsvärdar. Här har vi också fredagsfika och frukostklubbar med seminarium.

 

Gemensam reception och coworkingplatser

 

Hållbarhet, klimat- och energifrågor är några av Westanders specialiteter vilket också avspeglas i inredningen. En hel vägg täcks av skåp från det tidigare kontoret och även skrivbord och stolar har fått följa med men fått ny färg och textil.

 

Inslaget av textil är påtagligt och ger hemkänsla, vilket också är meningen.

 

– För att våga tänka nytt, vilket är vad vi och våra kunder jobbar med, är det viktigt att känna sig trygg. Då krävs en varm och vänlig miljö snarare än en som är cool och häftig.

 

Westanders vision om en arbetsplats som utstrålar värme och vänlighet är nästan ordagrant vad Skanskas uthyrnings- och marknadsansvarig för Sthlm 01, Fredrik Lantz, vill att besökaren ska känna när hen kommer in i husets entré:

 

– Man ska känna sig sedd här, det ska kännas vänligt och välkomnande. Och det finns alltid en person på plats i receptionen som hjälper alla till rätta, säger han.

 

Receptionen bemannas av Spaces, som också erbjuder coworkinglokaler och mötesrum på bottenvåningen, och etablerar sig dessutom på ytterligare tre våningar.

 

– Tack vare Spaces blir det möjligt för andra hyresgäster att vara flexibla och kostnadseffektiva. De kan hålla igen på sina fasta ytor och hyra extra platser och mötesrum hos Spaces om de behöver det.

 

Att Spaces finns i huset var också ett argument för Westander att välja Sthlm 01.

 

Ett kontor anpassat för expansion

 

– Idag är vi 40 anställda och kontorets yta är anpassat för att vi ska vara 65 om några år. Att vi kan hyra mötesrum var en viktig aspekt när vi valde att skriva avtal på sju år.

 

Fredrik Lantz är övertygad om att de gemensamma ytorna i och utanför Sthlm 01, såväl kaféet och skybaren som Spaces lokaler och eventverksamhet, ska genera kreativitet och nätverkande. Sommartid kan också trappan mellan Sthlm 01 och 04, som bildar en länk mellan Södra Hammarbyhamnen och Gullmarsplan, utgöra en mötesplats med fin utsikt.

 

– Sthlm 01 kommer att fyllas med en mix av allt från en- och tvåmansföretag till mellanstora och stora företag, och vi tror att ett eget ekosystem kommer att växa fram, som kan bli en grogrund för nya spännande samarbeten. Det vi kan göra är att bjussa på en lekfull miljö som inspirerar – men det är ju människorna som skapar kreativiteten. Det kan inte huset göra.

 

4 tips: Pr-byrån Westanders väg till ett lyckat nytt kontor

 

1. Inkludering: ”Vi lät alla kolleger titta på de två återstående lokalerna innan vi tog ett beslut.”

2. Mål: ”Vi ville bli en av Nordens största pr-byråer. Valet av lokal blev symboliskt.”

3. Identitet: ”Vi ville de skapa ett helt eget uttryck som kan utgöra bas för nya kontor i övriga nordiska länder. Med hållbarhet som kärnfråga har inredning och möbler från vårt tidigare kontor återanvänts.”

4. Upplevelse: ”För att våga tänka nytt, vilket är vad vi och våra kunder jobbar med, är det viktigt att känna sig trygg. Då krävs en varm och vänlig miljö.”

 

Westander i Sthlm 01

 

Verksamhet: Pr-byrå, specialiserad inom samhällsbyggnad, hållbarhet, forskning, klimat och energifrågor. Inredning: AIX Arkitekter och Cresnia.

 

 

Sthlm New Creative Business Spaces

 

Var: I Hammarby Sjöstad, Stockholm. 

Vad: Sju kontorsbyggnader, skapade för att stimulera kreativitet och nätverkande. Sthlm 02 har planerad projektstart i början av 2021. Sthlm 05 har beräknad projektstart 2025 och Sthlm 06 2026. 

Området: Hammarby Sjöstad har utvecklats till en integrerad del av centrala Stockholm med bostäder, kontor, restauranger och samhällsfunktioner intill Hammarby kanal.