MÖT VÅRA KUNDER

DPJ Workspace i Sthlm 01: ”Våra nya lokaler berättar om vilka vi är”

Contact image Hanna Dunér Hanna Dunér
Företaget DPJ Workspace ville ha en större kontorslokal, men också en som skulle spegla det företaget står för. Precis det fann de på 20:e våningen i Sthlm 01 – en lokal med bland annat fantastisk utsikt.

Hur skapar man en god och trivsam arbetsmiljö? Det vet företaget DPJ Workspace, som sedan 2008 arbetar med att inreda och leverera möbler och inredning till de största företagen runt om i Europa.

 

Men hur går tankarna när man ska skapa detsamma för det egna företaget? Att vända blicken inåt och se över det egna företagets behov?

 

När DPJ insåg att de började växa ur det egna kontoret med tillhörande showroom på Mäster Samuelsgatan i Stockholm var det startskottet på det som skulle bli en resa mot nya lokaler. Större lokaler, men också nytänkande, och som skulle erbjuda just det som är kärnan i den egna verksamheten: En trivsam och ergonomisk arbetsmiljö.

 

Tanken var att stanna i Stockholm city, men efter att ha tittat på flera objekt, där inget kändes klockrent, blickade grundaren och vd:n Peter Johansson snäppet söderut. Han hade flera gånger de senaste åren kört förbi bygget av det som skulle bli det spektakulära landmärket och kontorshuset Sthlm 01 i Hammarby sjöstad, men aldrig tänkt på möjligheten att det var där hans eget företag en dag skulle kunna landa.

 

– Nu insåg jag att att lokalerna skulle ge oss bra förutsättningar för oss med sina stora, ljusa ytor där vi skulle kunna skapa en kreativ och inspirerande arbetsplats för våra medarbetare, säger Peter Johansson och fortsätter:

 

– Innan vi tog beslutet gjorde vi en enkät bland våra anställda. Att alla i nästa steg tyckte det var fantastiskt när de fick se de ljusa lokalerna och utsikten blev avgörande.

Inredningen i en kontorslokal kan förmedla mycket

 

Kontorslokalen sträcker sig över hela det 1111 kvadratmeter stora våningsplanet i Sthlm 01, en byggnad formad som en treudd. När företaget flyttade in 2020 var tanken att rymmas i två av tre vingar. Men väl på plats kände Peter Johansson och Annsofi Wallberg, COO och ansvarig för inflyttningsprojektet, att det växande bolaget skulle komma att behöva även den tredje vingen.

 

– Vi tog över den ett år efter att vi hade flyttat in, så vi fick riva en vägg och göra om inredningen så att den skulle smälta in med de delarna av våningsplanet som vi redan hade inrett, förklarar Annsofi Wallberg.

Genom att skapa en viss miljö kan du berätta vem du är som företag. Inredningen kan förmedla mycket.

Med inredning som företagets egen nisch blev projektet särskilt lustfyllt och kreativt för ansvariga på DPJ. Kontoret skulle inte bara tilltala de som jobbar där, utan även fungera som ett showroom för kunder och leverantörer.

 

– Genom att skapa en viss miljö kan du berätta vem du är som företag. Inredningen kan förmedla mycket, säger Annsofi Wallberg och fortsätter:

 

– Hit kommer våra intressenter och tycker att det är väldigt fint. Och viktigast av allt, våra medarbetare vill verkligen vara här.

 

Sthlm 01 med totalt 27 våningsplan är byggt utifrån en gigantisk, skorstenslik mittpelare i betong. När Annsofi Wallberg och DPJ:s egen inredare Anna Bjurström valde färger till inredningen utgick de från den karga pelaren som är synlig även interiört.

 

– Jag tycker att vi har lyckats väldigt bra med den behagliga färgsättningen. Vi besökte lokalen flera gånger innan inflyttningen för att synka färger, få inspiration och och även känna av funktionellt flöde, säger Anna Bjurström.

 

Textilier har fått ta mycket plats, för att skapa en viss stil och känsla, men också för att kunna absorbera ljudet i lokalen som befolkas av runt 50 medarbetare.

 

Skanska kunde tillhandahålla hjälp med planering och inköp av inredning, men som eget inredningsföretag ville DPJ sköta den biten.

 

– Även om vi arbetat fram det mesta av själva inredningen själva har vi haft ett jättebra samarbete med Skanska under hela resans gång. Det är också roligt att Skanska ofta använder vår lokal att visa nya hyresgäster som är på väg att flytta in i huset.

Kontorslokaler med rum för olika syften

 

Lokalen är utrustad med sex bokningsbara mötesrum, ett rum för tyst arbete samt ett litet rum särskilt lämpat för digitala möten. De olika rummen har namngivits för att uppmuntra till särskilda syften. Idén är att mötesrummens namn – ”Fearless”, ”Energy” och ”Pleasant”  – och dess respektive inredning ska symbolisera hur man ska tänka och vad man ska känna när man kliver in.

 

– I Fearless är det bokstavligen högt i tak och här är tanken att man inte vara rädd för att säga vad man tycker. Vi var därför inte heller rädda när vi inredde det med jättekonstiga detaljer, som en stol och en lampa i knallgult.

 

I Energy hänger en gigantisk whiteboard som ska uppmuntra till att släppa loss sin energi. I Pleasant är inredningen skandinavisk, ljus och sval. Ytterligare ett rum är tillägnat och inrett efter grundare Peter Johanssons samiska ursprung.

Andra faciliteter i huset, som cykelparkering, duschar, handduksservice och torkrum, används också flitigt.

Att ha sina lokaler i Sthlm 01 innebär att annan service finns smidigt till hands. DPJ:s anställda kan njuta av lunch i någon av husets restauranger, eller hämta upp den till den egna våningen. Andra faciliteter i huset, som cykelparkering, duschar, handduksservice och torkrum, används också flitigt.

 

Trivsel har varit en viktig ledstjärna i arbetet med att inreda kontoret. Lunch och fredagsfika kan avnjutas i härliga loungesoffor med utsikt mot kanalen.

 

– Många sätter sig här med en kopp kaffe efter lunchen och har det skönt. Det är en fantastisk utsikt att kunna bjuda våra anställda på, säger Peter Johansson.

 

Foto: Samuel Unéus

 

Publicerad: 2023-08-14

 

5 goda råd från DPJ Workspace: Att tänka på när du inreder nytt kontor

 

  1. Syfte. Vilket är det primära syftet med din lokal?
  2. Personal. Vilka ska vara i lokalen och vilka behov i form av utrustning har de som ska jobba där? Detta avgör bland annat detaljer som storlek på borden.
  3. Flöde. Det ska kännas smidigt att ta sig fram i lokalen, förvaring av papper ska ligga nära kopieringsmaskinen, kaffemaskinen nära lunch/fikarummet, och så vidare.
  4. Ljus och ljud. Finns det tillräckligt med dagsljus och har lokalen en god ljudmiljö? Finns det störande ljud och ljussituationer som behövs åtgärdas? Mycket kan lösas med textilier.
  5. Färg och stil. Vad vill du förmedla till anställda och besökare? Lyx och premium, ljust och modernt, enkelt och stilrent, jordnära och mysigt?

 

Det här är DPJ Workspace

 

Namnet: DPJ efter grundaren Dick Peter Johansson.

Gör: Inredningsföretag inriktat på kontorsinredning och möbler till företag i Sverige, Danmark, Finland, Tyskland, Österrike, Frankrike och Holland. Levererar även till privatpersoner, och med pandemins start har man upplevt en ökad efterfrågan av ergonomiska hemarbetsplatser.

Grundat: 1995

Antal anställda: Cirka 80, på kontoret i Sthlm 01 ca 60 pers.

Lokal i Sthlm 01: 1111 kvadratmeter på våning 20.