MÖT VÅRA KUNDER

Sthlm 01: Mötesplats med utsikt

Contact image Susanna Lindgren Susanna Lindgren
I takvåningen i kontorshuset Sthlm 01 i Sthlm New Creative Business Spaces har krögaren Niklas Ahlbom förverkligat sin vision om en ny, het mötesplats. Genom att hyra lokal hos Skanska, blev resultatet en upplevelse designad i minsta detalj.

Krögaren Niklas Ahlbom hade en dröm om en ny lokal för en restaurang och tog sikte på takvåningen på det som skulle bli kontorsbyggnaden Sthlm 01 långt innan den ens låg på ritbordet. Han hade ringat in att området behövde en naturlig samlingsplats för mat och umgänge.

 

Våren 2021 slogs dörrarna upp till Sjöstaden Skybar. Och det är inte bara utsikten som knockar besökaren, utan också inredningens färg och design, på plats 28 våningar upp i en byggnad med tre stjärnformade spetsar.

Vårt uppdrag har varit att stärka Niklas djärva vision om färg och humor, och design in i minsta detalj.

– Vårt uppdrag har varit att stärka Niklas djärva vision om färg och humor, och design in i minsta detalj. Vi har busat med så många olika idéer och funderat på vad som är mest 70-tal. En otroligt rolig process, säger Simon Scheiwiller, partner på arkitektfirman Gatun, som specialdesignat det mesta av restaurangens inredning.

 

– Målet har varit att bli den stora mötesplatsen och en angelägenhet i Sjöstaden och Söderort och det känns som vi har landat helt rätt, säger Niklas Ahlbom.

Takterrassen har utsikt från 102 meters höjd

 

Att skapa en känsla av 70-tal började med att Niklas Ahlbom själv ville ha brandgult kakel, avslöjar han själv. Från det växte det färgstarka konceptet fram. Restaurangen har plats för 360 gäster, med olika avdelningar som kan anpassas för enskilda sällskap. Allt genomgående med en ombonad värme och kvarterskrogskänsla.

 

På den stora takterrassen i västerläge kan besökare njuta av utsikten över Söderort och Stockholm från 102 meters höjd, som också kan njutas av vid bordet eller i baren. Generöst med fönster ritades tidigt in i skisserna för våningsplanet.

– Vi har haft en bra och tät dialog med Skanska genom hela projektet, säger Niklas Ahlbom.

 

Fredrik Lantz, uthyrnings- och marknadschef på Skanska, instämmer.

– Vi är otroligt glada att vi tillsammans med Niklas förverkligade idén med en restaurang här, högst upp i Sthlm 01. Detta är kronan på verket. Niklas är en väldigt driven person med stor kompetens och vi är verkligen stolta över det lyckade samarbetet och över resultatet. Och våra hyresgäster är överförtjusta i att ha en skybar att njuta av.

 

Det färgstarka 27 våningar höga kontorshuset Sthlm 01 lockar kreativa branscher till Hammarby Sjöstad.

 

Sthlm 01

 

Antal våningar: 28. Yta: Total yta 26 000 kvm. Kontorsyta 1000–1150 kvm/plan. Användning: Kontor. På entréplan finns Spaces co-working och mötesrum, samt kafé Noll Ettan. Högst upp, Sjöstaden skybar. Miljöcertifiering: LEED Platinum. Arkitekter: Sauerbruch Hutton och Bau. Övrigt: Cykelparkering med laddstation för elcyklar, cykelhotell, omklädningsrum med dusch, klädskåp och handduksservice. 

 

Foto: Samuel Unéus