TRENDER & INNOVATION

4 tips: Teknik för bättre digitala möten

Contact image Robert Långström Robert Långström
”Ser ni min presentation nu?”, ”Du är på mute!”, ”Det är dålig uppkoppling igen!”. Vill du också säga hejdå till teknikstrul i digitala möten? Här är tips som gör mötet smärtfritt, och ny teknik som tar våra möten och kontor till nästa nivå.

1. Se över accesspunkter och planera kapaciteten

 

Vår hybrida kontorsteknik för möten, samarbete, ljud och bild – både hemma och på kontoret – är helt beroende av kvalitet på nätverket. Oavsett hur bra teknik du har riggat i övrigt, kommer resultatet bara att bli så bra som nätverket är.

Det handlar inte bara om att köpa mer kapacitet. Det viktiga är att ha fler och mer jämnt fördelade accesspunkter på kontoret, detta gör att ”blinda fläckar” undviks i uppkopplingen.

 

Det är också viktigt att övervaka data och trafik för att planera kapaciteten så bra som möjligt och slippa flaskhalsar. 

 

2. 5G och 6G: Var redo för framtidens nätverk

 

5G är till en början tio gånger snabbare än 4G. Med tiden kan det nå hastigheter på 10 Gbit/s. Det förändrar det mesta när vi talar om trådlösa nätverk.

5G är inte bara snabbare, det gör det möjligt att koppla upp riktigt många processer på liten yta. 5G tar höjd för att bli en lösning för Internet of things redan från början. Tekniken har en teoretisk latenstid på en millisekund, vilket behövs för realtidsstyrning. Till exempel i självkörande fordon eller så att en kirurg i Umeå kan operera en patient i Malmö via en robot…

Experter tror dessutom att vi kommer att ha 6G runt år 2030. Det blir runt 100
gånger snabbare än 5G.

3. Välj rätt teknik för mötesrummet

Vad behöver kontoret utrustas med för att fungera så bra som det bara är möjligt? Det viktigaste är att utgå från det egna behovet. Några tips:

Ha en touchpanel i mötesrummet som är lätt att förstå och som startar upp all teknik på ett enkelt sätt. Utbilda alla medarbetare i hur den fungerar. Ha en bra lathund på plats. Och adaptrarna, de får aldrig lämna rummet.


Anpassa val av teknik efter den plattform som används på företaget. Allt fler leverantörer har produkter som är certifierade för till exempel Google eller Microsofts mötesplattformar.


Skärmar: För mindre rum bör du ha en skärm på minst 45 tum (60 rum och uppåt för större mötesrum). För riktigt stora rum – installera en projektor. Allt bör kunna hantera 4K.

En bra konferens- och hybridrumsskärm ska kunna hantera många olika typer av källor. Någon form av ”casting”-lösning fungerar bra (där bilden från vald enhet speglas på skärmen trådlöst) – men med det sagt är kablar nästan alltid smidigast.

 

Många experter spår att framtidens möten kommer att hållas i en virtuell plattform. Som ett slags metaverse där vi kan transportera oss mellan olika virtuella rum på olika kontor över världen.


Det finns specialbyggda skärmar för digitala möten med inbyggd webbkamera, men du kan även ”tillverka” en egen med en mini-PC som bas. Det sistnämnda ger dig ofta ett lägre pris och en högre flexibilitet, men ofta lite lägre säkerhet.

 

Tips: Ha alltid fri sikt till mikrofonen som fångar upp ditt tal. Se till att alla sitter lika nära mikrofonerna. Annars kommer de som sitter närmast att få mest gehör för sina åsikter. 

 

Vill du ta det ett steg närmare framtiden? Investera i en 360-graderskamera och en modern video/soundbar (se nedan).

4. Möt tekniken som ditt mötesrum kommer att ha i framtiden


Många experter spår att framtidens möten kommer att hållas i en virtuell plattform. Som ett slags metaverse där vi kan transportera oss mellan olika virtuella rum på olika kontor över världen.

 

Med hjälp av till exempel AR-glasögon (augmented reality) och så kallad haptisk teknologi (som förmedlar fysisk känsla) skulle vi kunna sitta tillsammans “på riktigt”, oavsett om hälften av deltagarna i rummet inte är där fysiskt. De virtuella deltagarna ser vi genom AR-glasögonen och skakar hand med via haptiken.


En nyhet som däremot används redan idag är 360-graderskameran och ljudteknik som kan läsa av hur många som befinner sig i ett mötesrum och var de är. Ljud och bild zoomar automatiskt in den som pratar och anpassar ljudet. På så sätt kommer man ifrån de klassiska problemen att varken höra eller se den som pratar när man deltar i mötet på distans.

 

En sådan lösning fungerar bra även i det hybrida mötet när det sker på en plats där du inte har tillgång till din installerade teknik i det egna mötesrummet, det vill säga är enkel att ta med sig och koppla upp var du än väljer att ha mötet. Finns från flera olika leverantörer och märken.

 

Snabb checklista: Teknik för digitala möten

 

  1. Nätverk: Ha fler och mer jämnt fördelade accesspunkter på kontoret. Övervaka data och trafik för att planera kapaciteten.
  2. Var redo för framtidens nätverk: 5G, 6G och internet of things.
  3. I mötesrummet: Välj rätt teknik för rätt plattform, installera touchpanel, rätt skärmar och en 360-kamera. Tips! 360-kamera för hybrida möten var du än är.
  4. Snart: AR-glasögon och haptisk teknologi.