TRENDER & INNOVATION

5 tips för ditt hybrida arbetsliv: Struktur och smart teknik

Contact image Robert Långström Robert Långström
Här är apparna och tekniken som hjälper dig att få bättre fokus, hälsa och flow i ditt arbetsliv – oavsett om du jobbar hemifrån eller på kontoret.

Vi har aldrig haft mer smart teknik till vår hjälp – och vi har aldrig känt oss lika hjälplösa inför all smart teknik. En undersökning av Forrester och Airtable visar att stora organisationer använder i snitt 367 olika appar och system.

 

Enligt en annan studie från OnePoll använder den genomsnittlige kontorsarbetaren 11 olika appar om dagen. Vi ägnar nästan en hel dag per vecka åt att leta efter information i dessa appar.


Men det finns ett bättre sätt. Ett sätt att få tekniken att jobba för dig, och inte tvärtom. Här är våra tips för att skapa struktur och använda smart teknik:

 

1. Ta befälet över mejlen


Produktivitetsexperten Merlin Mann myntade begreppet “inbox zero” 2006. Det syftar inte på noll mejl i inboxen, utan snarare på att inga mejl bör störa ens tankeverksamhet. I korthet går hans metod ut på följande:


• Rensa allt som du inte behöver ha kvar. Radera eller markera som skräppost.
• Avprenumerera nyhetsbrev du inte läser.
• Arkivera alla besvarade mejl som du vill spara.

• Kan du svara inom 2 minuter? Svara direkt och arkivera sedan mejlet.

• Om du behöver mer tid att svara: Lämna mejlet i inkorgen, men ställ in så att du får påminnelser om du inte svarat efter till exempel 2 dagar.
• Vid behov, skaffa ett program som hjälper dig organisera din inkorg, till exempel Mailchimp.

 

2. Testa appar för meditation


Experterna är eniga om att det är bra att meditera. Det är dock svårt att se till att man verkligen gör det. Här kan populära appar som till exempel Insight Timer, Headspace, Calm och Ten Percent Happier hjälpa till.

 

3. Automatisera din dag


När väckarklockan ringer, börjar kaffet bryggas. Låter som en dröm, men det är sant. Visste du att du kan koppla ihop enheter och appar så att de pratar med varandra? Att du kan automatisera din vardag utan att vara ett tech-geni? IFTTT och Zapier är två exempel på tjänster som kopplar ihop enheter och appar.


Kanske vill du att kaffet börjar bryggas när mobilen väcker dig? Att notiserna på Slack slås på när du kommer till kontoret? Eller att ljuset släcks när du går därifrån? Det går även att ställa in att något sker med fördröjning, som att ett meddelande skickas en viss tid efter mötet.

 

4. Fokusera bättre


När tekniken stör för mycket, kan du ta – teknik – till hjälp när du verkligen behöver fokusjobba. De här apparna blockerar valfri digital distraktion, som till exempel valda sajter eller appar. De kan tidsinställa blockering, ge uppmuntran och – för att fylla sin funktion extra bra – vara svåra att stänga av. De är för din dator (eftersom mobilen i sig är en distraktion och bör stängas av).


Till exempel blockerar appen Freedom alla distraktioner samtidigt. Focus kombinerar blockering med en Pomodoro-timer och Selfcontrol är för dig som jobbar på en Mac och är desperat – dess tidsinställda blockering går nämligen inte att stänga av.

 

5. Och kanske också: Spela datorspel?


Datorspel har – under rätt omständigheter – en positiv inverkan på mental hälsa. Studier har visat att pojkar som spelar datorspel har en lägre risk att drabbas av depression*. Spel har också visat sig kunna öka självförtroendet. Tron på ens egen förmåga ökar, till exempel när det gäller problemlösning eller hur bra man är på att fokusera på en uppgift. (Källa: Science Daily 2021)