Vem orkar läsa ännu en artikel om det hybrida arbetslivet?
Du, hoppas vi.
För vi är alla långt ifrån experter på det. Vi är fortfarande nybörjare som fokuserar på en liten del av förändringen i taget. Det är fortfarande en stor omställning.
Men, ska vi nå nästa nivå behöver vi tänka större kring vårt jobb och platserna där vi utför det. På vad som egentligen är viktigt.
All forskning visar att vi som arbetar på kontor är både splittrade och olika. Vi vill ha ett flexibelt jobb och kunna jobba hemifrån – men vi vill också ha sociala interaktioner med våra kollegor. Vi vill känna samhörighet och att det vi gör har betydelse.
Situationerna på kontoret som betyder mest
Det handlar således inte om vi bör vara på kontoret tre dagar i veckan eller inte – det handlar om att vara där när det verkligen räknas. Eller som Dawn Klinghoffer, head of people analytics på Microsoft, säger: “Fråga dig själv och ditt team, vilka är situationerna som verkligen betyder något för oss?”.
Ingen vill gå in på en tom restaurang. Detsamma gäller för ett kontor. En nyckel är att det finns en plan över hur och när vi träffar varandra på arbetsplatsen.
Forskning visar att de flesta jobbar hemifrån måndagar och fredagar, så fundera på hur ni kan planera kring det. Mät, fråga och ta reda på hur det ser ut på ert kontor.
Mät och skapa insikter
Nina Rapp leder Microsoft Sveriges arbete runt Det nya arbetslivet:
– Insikter och datadrivet är ledord vi jobbar med. Mät, mät och mät. Inte bara via sensorer utan också via produktivitetsdata, välmående, försäljning etcetera. Allt hänger ihop. Vi behöver fakta om hur vi jobbar helst och bäst, annars blir det lätt fel, säger hon.
Henrik Ahnström, innovationsdirektör på Skanska, är inne på samma spår:
– Fordonsbranschen har länge analyserat hur vi använder våra bilar, vår upplevelse av dem och anpassat efter det. Nu börjar vi göra liknande med våra kontor, säger han.
– Vi följer upp våra fastigheter mycket mer. Inte bara hur energin används, utan också hur de nyttjas och varför man trivs. Insikter som också kan hjälpa våra hyresgäster. Varje projekt är unikt, men vi börjar lära oss av livet i husen och kan skapa digitala tvillingar med information om hur kontoren fungerar. Innan vi byggde Citygate var vi också ute och träffade hyresgäster. Frågade vad de ville ha.
Då behöver vi kontoret extra mycket
I sin forskning har Microsoft funnit tre situationer då vi behöver kontoret extra mycket:
1) När vi vill stärka teamets sammanhållning.
2) Vid alla typer av onboarding (ny på företaget, bytt team eller roll).
3) När vi startar ett nytt projekt.
Så när Microsoft påbörjade Microsoft Copilot – deras mest ambitiösa projekt på tio år – gjorde de det fysiskt tillsammans på kontoret. Närheten till varandra hjälpte till att skapa förståelse.
“Alla vill bli hörda och det är lättare att känna sig hörd när du sitter bredvid den person du pratar med”, säger Karen Kocher, global general manager Future of work på Microsoft.
– Det finns ett talesätt som lyder att man inte ska designa för människor, stad och miljö – utan att man ska designa med. Det kan låta som en flummig petitess, men det ligger mycket i det tankesättet. Inte minst nu när vi på Skanska är mer långsiktiga i vårt fastighetsägande, säger Henrik Ahnström.
Populära artiklar