MÖT VÅRA KUNDER

Hemma hos AAK: Väloljat i nya lokaler

Contact image Sofia Edgren Sofia Edgren

Hemma hos AAK: Väloljat i nya lokaler

Goda kommunikationer, familjär känsla och hållbar utformning stod på önskelistan när företaget AAK letade nya lokaler. Sedan i maj 2023 trivs de högst upp i Hyllie Terrass.

Making better happen. Orden på väggen möter dig när du kliver in i AAK:s lokaler högst upp i det nya kontorshuset Hyllie Terrass i Malmö. Och det är just det – Making better happen – som är AAK:s syfte och devis.

 

– I grund och botten handlar det om att vi tänker hållbart i alla led – både för människa och miljö. Vi jobbar med vegetabiliska oljor som en värdeskapande ingrediens för våra kunder, och hållbarhet genomsyrar hela vår affär. Det var viktigt för oss att vårt nya huvudkontor skulle andas det, säger Jonas Berndtsson, Global HR Director på AAK.

Att valet föll på Hyllie Terrass är ingen tillfällighet. Dels är husets utformning präglat av återbruk och återvinning vilket är i linje  med ”Making better happen”, dels är området optimalt för ett internationellt företag som AAK.

 

Att ha tågstationen precis utanför och knappt en kvart till Kastrup är ovärderligt.

 

– Goda kommunikationer är en viktig faktor. Vi har 4000 anställda och verksamhet i hela världen. Det här är vårt globala huvudkontor och en viktig hub för många möten. Att ha tågstationen precis utanför och knappt en kvart till Kastrup är ovärderligt, säger Jonas.

Företagets värderingar återspeglas i inredningen

 

Kontoret utformades tillsammans med inredningsarkitekten Katarina Rasmusson och tre grundaspekter styrde arbetet. Det första var att AAK ville ha en familjär känsla – lite ”loungigt” och välkomnande, inte för stramt. Det andra var att AAK:s varumärkesplattform skulle följas gällande mönster, färger och typsnitt. Det tredje var att inredning och färgval skulle stimulera olika beteenden.

 

– Vi har även arbetat mycket med återanvändning från vårt tidigare kontor och upcycling. Det välvda konferensbordet i vårt största mötesrum tog vi med oss. Det har slipats upp och oljats om. Till skrivborden har vi köpt in stativ begagnat och kompletterat med nya bordsskivor. Stolar har klätts om och så vidare, säger Stina Jarl, Executive Assistant.

 

För att uppnå en stimulerande arbetsmiljö har olika mötesrum skapats med hänsyn till olika beteendemönster. De har färgsatts och döpts efter AAK:s råvaror. Shea, mango, palm…

 

– Stillsamma blå och svarta toner hittar du i vårt mest eleganta mötesrum Oliv som har anpassats för de lite längre mötena. För det kreativa mötet passar Solros eller Raps som går i gult och har inretts med pilatesbollar. I Kokos, Soja och Mango finns höga stolar eller pallar och de är mer lämpade för snabba möten, säger Jonas.

 

Terrasserna används flitigt, till och med för möten.

 

En av de största skillnaderna mot AAK:s gamla kontor är möjligheten att lätt komma ut tack vare kontorets fyra terrasser.

 

Människan mår bra av frisk luft och dagsljus och terrasserna används flitigt, till och med för möten. Det blåser ganska mycket i Hyllie och jag förstår inte riktigt hur det har gått till, men fastän vi är så högt upp i huset har Skanska lyckats bygga dem så att de alltid ligger i lä, säger Stina.

Kundgemensam utveckling i labbet

 

Från kontoret på våning 11 och 12 tar vi hissen ner till våning 2 och AAK:s andra lokal. De 150 kvadratmeterna rymmer åtta kontorsplatser, ett konferensrum och ett laboratorium där medarbetare i vita rockar utför olika tester.

 

– I vårt labb jobbar vi med kundgemensam utveckling för att få fram lösningar för olika hudvårdsprodukter där shea är vår mest förekommande ingrediens. Tillsammans utvecklar vi ingredienser som bidrar till de egenskaper kunden önskar i till exempel ett nytt solskydd. Sen bistår vi med testet och tar fram produktprototyper, säger Stina.

 

Från labbet har du utsikt ner mot husets inbjudande lounge, reception och restaurang. Men inget slår utsikten från kontoret högst upp i huset.

 

– Vi fick nycklarna i maj 2023 och när vi klev in i de färdiga lokalerna var det som att hakan slog i golvet av förundran. Det var så väldigt, väldigt fint. Helt klart över förväntan. Och utsikten! Wow! Det är omöjligt att inte slås av den, säger Stina.

 

– Vi är otroligt stolta över vårt kontor och vad vi har lyckats åstadkomma tillsammans med Skanska och Katarina (inredningsarkitekten reds. anm.).

Det här är AAK

 

Gör: AAK är specialiserade på växtbaserade oljor och fetter som återfinns i allt från choklad till hudvårdsprodukter, bröstmjölksersättning och vegoburgare. De flesta av AAK:s råvaror kommer från växtriket och de jobbar med social hållbarhet och etisk produktion. Ett exempel är samarbetsprojektet Kolo Nafaso, där AAK jobbar direkt med kvinnogrupper i Västafrika för att köpa in sheakärnor. AAK är noterade på Stockholmsbörsen och har funnits i mer än 150 år.

Anställda: 4000 varav 70 är baserade i Malmö.

Om lokalerna: AAK:s huvudkontor i Hyllie Terrass  är 1250 kvm och ligger på plan 11 och 12 som sammanbinds av en interntrappa. På våning 2 disponerar de ytterligare 150 kvm och ett laboratorium.

Flyttade in: Maj 2023.

Foto: Samuel Unéus Publicerad: 2023-12-18