Adress: Hammarby Allé 14, Stockholm.
Antal våningar: 7
Lokalstorlekar: 475 kvm och uppåt.
Arkitekter: Varg Arkitekter
Miljöcertifiering: LEED Platinum
Service: Gemensam lobby och takterrass, cykelparkering i entréplan med möjlighet att vårda cyklarna. Tillgång till omklädningsrum med handduksservice.
Bottenvåning med kafé liksom kreativ ateljé tillgänglig för hyresgäster. Fokus på innovation och flexibilitet beroende på hyresgästens utveckling och förändrade behov. Skanska och Varg Arkitekter har fyra designpaket att välja på till inredningen.
Sthlm New Creative Business Spaces
Skanska utvecklar i Hammarby Sjöstad ett område med ett kluster av kontorshus med fokus på kreativa branscher. Området kommer att bestå av sju byggnader. Varje byggnad har sin egen karaktär och en rad initiativ har tagits för att skapa ett kreativt område, för såväl hyresgäster som boende i området. Bland annat med ett konstprogram med en rad konstverk. Läget är en kort promenad från Skanstull och Gullmarsplan och 2030 med egen tunnelbanestation.
En gång i tiden präglades Stockholms stadsbild av industri och allt från porslin till järnvägsvagnar tillverkades i områden som idag består av bostäder och kontor.
En av de få citynära områdena som fortfarande har kvar industriverksamhet är Södra Hammarbyhamnen där området Sthlm New ligger.
Både det industriella och flörten med det tidigare Stockholm är något Varg Arkitekter tagit till vara på när de ritade det nyöppnade kontorshuset Sthlm 02 Studion. Eller, just det med att fånga Stockholm som ett koncept i byggnaden ingick faktiskt i uppdraget från Skanska Fastigheter.
Ylva K Rosvall är arkitekt och har varit involverad i projektet från start och berättar att tre saker har haft stor påverkan på designen.
– Platsen är ju väldigt speciell. Vi har tvärbanan som landar precis utanför dörren, vi har fjärrvärmeverk och en betongindustri precis bakom oss. Vi blev väldigt fascinerade av den råa industriella miljön och vi har försökt hitta ett hus som kan landa stadigt och tryggt och ta plats här, berättar hon.
En annan sak som spelade roll i färgval och material är skrapan Sthlm 01 med sin färggranna och lekfulla fasad bredvid. De ville inte konkurrera med den utan fasaden är i stället infärgad med naturpigment i en sandstensfärgad ton.
– Vi har också tagit fram fyra olika invändiga designpaket som hyresgästerna kan välja mellan och naturpigmenten har satt nyansen även för dem, de går i ockra, umbra, viridian och sienna.
“Tunnelbaneuppgången i huset har varit en stor inspiration.”
Den tredje faktorn som spelade in i designen av byggnaden är Stockholm. Under Sthlm 02 ligger en nybyggd tunnelbanestation och om några år kommer trafiken rulla här, uppgången är i huset.
– Tunnelbanan är ju väldigt mycket Stockholm, det är ett modernistisk projekt som verkligen har skapat staden. Att en ny uppgång planeras i huset har varit en stor inspiration. Vi hittade det rustika i tunnelbanan, men också att stationerna pryds av mycket konst. Det blev en inspiration för huset och vi har använt oss av begreppet rustik-elegans genom hela projektet, säger Ylva.
Att ha ett tydligt koncept har hjälpt i alla de val som sker när en byggnad ritas och uppförs, till exempel i materialmötet.
– Det kan handla om att det får vara råa ytor, som samtidigt står mot mer bearbetade ytor. Låta materialen vara det de är och lägga stor omsorg på detaljerna. Vi ser också att kreativa entreprenörer i olika branscher ofta sitter i gamla industrilokaler med en rå industriell känsla och mycket karaktär.
Ylva berättar att tack vare sin karaktär så ger sådana byggnader något tillbaka till sina hyresgäster.
– Ja, man får hjälp av huset. Det har varit jätteviktigt för oss, hur kan vi rita ett hus som inte känns ”nytt”, som inte känns som nya hus kan kännas, som är lite för fina, lite för polerade, lite för tjusiga. Hur kan vi hitta den här lite råa, genuina karaktären i huset? Det har varit en ledstjärna, förklarar hon.
Klimatförbättrad betong från grannen
Sthlm New är ett kreativt område där både industri och puls blandas. Idag finns totalt sju byggnader.
– Jag skulle beskriva Sthlm 02 som en kaxig lillasyster till Sthlm 01. Men den är kaxig på ett lågmält sätt, den har pondus och tar stadigt plats bland de mer färgglada byggnaderna runtomkring, säger Sofie Hjort, projektchef på Skanska Fastigheter.
Hon berättar att Skanska arbetar mycket med att byggnaderna ska vara robusta och hållbara över tid. Hur platsar då en renodlad betongbyggnad in i det sammanhanget?
– Man kan se på hållbarhet på olika sätt och betong kan visst vara hållbart om man ser till att det blir en byggnad som designmässigt håller över tid och är så flexibel att den kan anpassas till olika verksamheter i framtiden.
Sthlm 02 Studion har har miljöcertificerats enligt LEED och har uppnått den högsta nivån – Platinum. Sofie berättar att fasadelementen är tillverkade i Lettland, men betongen för bottenbjälklaget och alla utjämningar och fogar kommer från cementfabriken bredvid.
– Det är otroligt mycket betong och eftersom vi har varit så nära fabriken har vi kunnat arbeta med den nya klimatförbättrade betongen. Det är en betong som är väldigt väderberoende. Är det väldigt kallt går det inte att gjuta, men så fort temperaturen har krupit upp någon grad har vi på kort varsel kunnat köra igång. Där har vi verkligen kunnat dra nytta av närheten och kunnat slanga betong när vädret har tillåtit och framför allt sparat på transporter, säger Sofie.
Konst istället för plyfa
När den nya tunnelbanan är igång om fem-sex år kommer alltså uppgången vara i hörnet av Sthlm 02. Fram till dess har Skanska valt att aktivera platsen och istället för att bara täcka utrymmet med en plyfaskiva eller en vepa så anlitade de konstnären Hank Grüner.
Han skapade en väggmålning som Sofie beskriver som en spännande brytning mellan betongindustri och färggrann street art. Inte minst är det tillfälliga konstverket mycket uppskattat av de som bor och arbetar i området.
– Ja, vi har samarbetat med flera konstnärer i Sthlm New och det är ett sätt att ge lite tillbaka till stadsdelen vi är i, säger Sofie.
Efter sju år, en pandemi, inflation och råvaruprishöjningar, är Sthlm 02 klart och de första hyresgästerna har flyttat in. Vad är Sofie mest stolt över?
– Det är att vi ihärdigt har lyckats hålla fast i den röda tråden och detaljerna i huset. Vi har flera gånger stått inför frågan vad vi behöver ta bort på grund av kostnadsläget. Men vi har vänt på det och tänkt: vad är viktigt att ha kvar, vad är själen i huset?
Hon berättar att det är många som kommer hit och noterar hur Skanska och Varg Arkitekter har jobbat med detaljerna.
– Det är härligt omhändertaget och lite det besökaren ser, det är det den får i materialen. Det är betong, det är trä och det är sten, säger Sofie och tillägger:
– Vi och Varg arkitekter med Ylva i spetsen har samarbetat otroligt bra och tillsammans fått fram och kunnat genomföra det som varit viktigt för att få huset så som vi ville ha det.
Foto: Samuel Unéus och Fredrik Bengtsson. Publicerad: 2024-10-17
Populära artiklar