MÖT VÅRA KUNDER

Vardagsrumskänsla med Star Wars-tema

Contact image Linda Hällqvist Linda Hällqvist
Hos IT-konsultföretaget Castra känns nya kontoret i Citygate mer som ett vardagsrum. Star Wars-inredningen är spot on och utsikten över Göteborg gör att medarbetarna knappt vill gå hem.

15 våningar upp, i Skanskas nybyggda kontorsfastighet Citygate, möts vi av en full size Star Wars-figur precis innanför dörren. Vi har klivit in hos Castra, ett medarbetarägt konsultbolag inom IT som flyttade in i sina nya lokaler hösten 2023.

– Min önskan var att vi skulle ha ett kontor som ingen vill gå hem ifrån, att det skulle kännas som hemma. Och så har det verkligen blivit. Det är en nytändning för oss alla – ett Castra 2.0, berättar Linda Swartling som varit vd för Castra Väst sedan 2020.

Lokalerna är ljusa, moderna och fyller, med sina över 400 kvadratmeter, halva våningsplanet. Överallt bjuds en fantastisk utsikt över Göteborgs hustak och skyline. Tatooine, Death Star och Endor står att läsa på några av skyltarna utanför mötesrummen, namn hämtade från planeterna i Star Wars.

Såväl tapeter som den inredningen, exempelvis figurer på hyllor och i fönster samt planeter hängandes från taket, ger besökaren känslan av att vara mitt i en film. 

Vårt förra kontor var inte alls anpassat för vår verksamhet.

– Det var en av våra utvecklare som föreslog Star Wars-temat. Det är rätt kul och har nog ändå gått i linje med vår grafiska profil. Vi ville också skapa en vardagsrumskänsla, säger Linda Swartling. 


Tanken på att byta lokaler startade redan 2021 när de hade en kickoff med sina konsulter i Falkenberg. Linda Swartling berättar att de efter en SUP-paddling i stormen hade haft en workshop och fick höra konsulternas feedback, och då insåg att det fanns mer att önska än den gamla lokalen kunde erbjuda. 


Vårt förra kontor låg centralt i Göteborg och var väldigt fint – en lägenhet i ett sekelskifteshus med stuckaturer i taket – men det var inte alls anpassat för vår verksamhet. Och absolut inte anpassat för människor med funktionshinder. 

Stöttning av Skanska – från kontrakt till inflyttning 

 

När de väl bestämt sig för va de behövde tittade de på ganska många kontor innan Citygate seglade upp som förslag.


– Då kändes allt rätt. Kontraktet signades ungefär ett år innan vi flyttade in och vi var på visning i december 2022, och dessförinnan var vi här en gång med hjälmar och västar. Det var en byggarbetsplats då – det var coolt!

Innan inflyttning skulle många beslut fattas. Skanska Fastigheters Johanna Hallgren, projektledare för hyresgästanpassningar, fanns med som stöd under resan till de nya lokalerna och de hade möten löpande om allt från vägguttag till dörrar och planlösning. 


– Det var ju bara ett tomt skal först. Vi fick göra planlösningen själva och tittade på olika kontor för att få inspiration. Många snabba beslut skulle tas och vi hade ett jättebra samarbete med Johanna som pushade oss framåt hela tiden, säger Linda Swartling och fortsätter:


– Det märks att Skanska är stolta över sitt hus och flexibla. Vi insåg ganska snabbt efter inflytt att den planlösning vi valt inte var helt optimal, då hjälpte de till att riva en vägg. Det var snabbt löst.

Några tränar i gymmet och det finns både cykelgarage och parkering, vilket är nästan lite orimligt lyxigt.

Faciliteter som underlättar och sätter guldkant på vardagen 

 

Det 144 meter höga Citygate har blivit ett nytt landmärke i Göteborg. I fastigheten finns förutom kontorslokaler  även servicefunktioner som cykelhotell, gym, restaurang, parkering och konferensvåning. Något som Castra uppskattar. 


– Vi har hyrt in oss i konferensrummen några gånger och det har funkat bra. Några hos oss tränar i gymmet och det finns både cykelgarage och parkering i huset, vilket är nästan lite orimligt lyxigt. Och hos Compass Group, som driver restaurangen, kan vi beställa upp lunch, frukost och catering till event. Och nu har vi precis bokat terrassen för vår sommarfest.

De nya lokalerna har gjort att Castra nu bygger många aktiviteter kring kontoret. 


– Vi kunde inte facilitera så mycket på vårt gamla kontor, det är en extrem skillnad. Vi har haft öl- och te-provning, legobygge med Star Wars-tema (såklart), julfest med kids och spelkvällar med allt från brädspel till playstation. Vi har AW:s en gång i månaden och förra veckan hade vi äntligen vår efterlängtade inflyttningsfest!

 

”Vårt kontor hjälper till att bygga vårt varumärke.”

 

När vi kliver in i loungen slås vi av en varm känsla bland kollegorna. Kring matbordet intill den färgglada soffgruppen med den lurviga mattan, småpratas det om inredningsbutiker, böcker och såklart – inflyttningsfesten. 

 

På Castra Väst sitter 17 medarbetare och även de cirka 50 konsulterna har tillgång till lokalen.


– Vi är en serviceorganisation för våra konsulter, de kan komma och gå som de vill här. Vi hade svårt att få dem till vårt gamla kontor men här trivs dem, berättar Linda Swartling. 


Kan ett riktigt fint kontor hjälpa till att stärka ett varumärke tror du?
– Det är jag helt säker på, det är en sådan otrolig konkurrens. Vi rekryterar säkert 30 konsulter per år så när vi får höra kommentarer som “fasiken va nice” och “shit, ert kontor är som ett vardagsrum” blir jag så glad. Det hjälper absolut till att bygga vårt varumärke och locka eftertraktad kompetens just till oss.

30 nya konsulter per år. . . Kommer ni kunna växa så fort i de här lokalerna?
– Haha, ja jag vet inte. Vi kan nog inte växa jättemycket, men jo min känsla är ändå att allt går att fixa. Vi kan nog hitta lösningar tillsammans med Skanska – de har varit toppen på hela den här resan.

Vad är det bästa med nya kontoret i Citygate?
– Personligheten, tillgängligheten och att kontoret blev precis som vi ville. Och kanske det viktigaste; att konsulterna känner sig som hemma – det har verkligen blivit deras kontor lika mycket som vårt, vilket är helt fantastiskt.

 

Foto: Nicke Masso

 

Publicerad: 2024-05-06

Det här är Castra

 

Gör: Castra är ett medarbetarägt konsultbolag med seniora IT-konsulter inom systemutveckling, test, ledning och styrning. 

Anställda: Castra har totalt cirka 400 medarbetare uppdelat på fem dotterbolag. På kontoret i Göteborg som Castra Väst delar med moderbolaget Castra Group sitter totalt 17 medarbetare och cirka 50 konsulter. 

Om lokalerna i Citygate: 402 kvadratmeter, på våning 15 av 36.

Flyttade in: Oktober 2023