TRENDER & INNOVATION

5 saker som gör att vi älskar kontoret

Contact image Sofia Edgren Sofia Edgren
Vad är det som gör att vi vill komma till kontoret? Som gör att vi inspireras, presterar och mår bra. Och hur skapar man dessa arbetsplatser?
Vi tror att det är följande fem saker.

1) Vi syns och känner gemenskap

 

Kontoret är vårt bästa verktyg för att skapa gemenskap. Det bör därför vara en plats man vill komma till, där man vill bli inspirerad av andra och vara en del av ett sammanhang.

“Upplevelsen av att ses live på kontoret går inte att ersätta. Vi vill att man ska längta till kontoret”, säger Anna Lindén, head of culture and people på digitalbyrån KAN.

 

Arbeta med att få både grupper och individer att känna sig extra lockade och välkomna. Låt medarbetarna synas. Det kan handla om att vara med vid rekrytering, utse en ”kamrat” till nyanställda eller medverka i blogginlägg. Stärk att medarbetaren är och känner sig som en ambassadör.

Läs mer: Arbetsplatskultur: "Företag behöver leva sina värderingar".

2) Vi får hjälp med livspusslet

 

Visst, det underlättar om kontoret har ett bra läge. Ett läge där medarbetarna kan ta sig snabbt och enkelt till jobbet, med bra service i närheten.

Men livspusslet innehåller mer än så. Många små bitar skapar tillsammans den stora bilden, så underskatta inte detaljerna. Många vill till en arbetsplats som kan tillgodose sådant som förenklar arbetsvardagen och sparar tid, och gör vardagen härligare.

Som ett kontorshus med garage, cykelförvaring, restauranger och gym. Andra exempel är kontor med bastu eller lekrum för de tillfällen medarbetare behöver ha med sig sina barn till jobbet. Eller förmåner som fri kemtvätt.

Att höra hyresgäster prata nöjt om husets utbud av service är något som gör mig glad. Som appen för laddstationer. Eller handduksservicen. Det smidiga med att cykla till jobbet, duscha och sedan slänga handduken till tvätt, slippa släpa på den”, säger Jonas Karlsson, fastighetschef i Skanskas kontorshus Citygate i Göteborg.

Läs mer: Möt Skanskas team "För hyresgästernas trivsel och framgång."

3) Vi kan leva hälsosamt

 

“Arbetsplatsen ska vara utformad för att uppmuntra till en hälsosam och hållbar livsstil, för att både människor och företag ska må bra”, säger Sofia Ekerlund är uthyrnings- och marknadschef på Skanska Fastigheter Malmö. Hon är också med och driver Skanskas arbete för hälsosamma arbetsplatser.  


Det kan handla om att bygga kontorshus som underlättar och uppmuntrar till rörelse – både utomhus och inomhus. I nyöppnade Oas Malmö styr grönska och fågelkvitter hyresgästerna mot trapphuset istället för till hissen. Det finns bland annat också ett utegym på innergården och planer på att erbjuda kajaker att låna – så att du kan paddla till jobbet!

I
Citygate i Göteborg finns gym med möjlighet till allt från yoga till annan gruppträning och snart öppnar ett helt nytt gym i Sthlm 04.

 

“Det gäller att få hälsa att verkligen bli av. Många av oss vet vad vi borde göra, men det är svårt att göra de där hälsosamma valen i tillvaron vi lever i. Här är arbetsplatsens design mycket viktig, att det finns ytor för återhämtning, ytor för fokusarbete, ytor för cykelparkering – och dusch och handduk. Det sistnämnda ska inte underskattas”, säger Fredrik Karlsson, vd och grundare av Twitch Health.


Läs mer: Vägen till hälsosamma arbetsplatser.

4) Våra värderingar speglas


“Vi ser att en betydligt större andel kandidater i dag än tidigare värdesätter företagskulturen hos en potentiell arbetsgivare.”, säger Eldin Ljutovac, vd och partner på rekryteringsföretaget OnePartnerGroup.

“Det är viktigt vad ett företag står för, vad det har för värderingar, vilka samarbetspartner de arbetar med och i vilka sammanhang de väljer att delta. Det är en tydlig förskjutning från praktiska och hårda värden som lön och pension till mer mjuka värden.”

Enligt Eldin har kandidater blivit mer kräsna och ställer högre krav på att det ska finnas tillgång till sådant som underlättar för dem att vara på kontoret. 

 

“Jag har varit i branschen i 18 år och jag ser en stor positiv förändring i hur vi ser på våra jobb och arbetsplatser”.

Läs mer: Var attraktiv som arbetsgivare: "Fokusera på mjuka värden."

 

5) Vi har en bästis


2023 blev Micael Dahlen världens första professor i lycka, välbefinnande och välfärd vid Handelshögskolan i Stockholm. Han menar att vi bör se till att skapa mer lycka på våra kontor:

Ekonomiprofessorn i mig tänker att många blir blinda för hur mycket tid vi tillbringar på jobbet. Det är bara att räkna ihop den. Jobbet behöver betyda något och inte bara vara något vi ska klara av. Om det är ett väntrum till övriga livet slösar vi mycket tid”, säger han.

Lycka, välmående och framgång hänger ihop. Och detta känner vi när vi har bra sociala relationer.
Och gärna en bästa vän.

När Gallup frågar sisådär 15 miljoner människor om de har en bästa vän på jobbet, svarar runt 30 procent ja. Bästa vän innebär här "en person du kan prata med om vad som pågår i ditt liv".
Dessa 30 procent är inte bara mindre stressade och mer engagerade i sina jobb. De, och företagen de jobbar på, är också mer kreativa, produktiva och framgångsrika.


Läs mer: Micael Dahlen: "Om jobbet är ett väntrum slösar vi tid."

Publicerad: 2024-05-14