FRAMTIDENS ARBETSPLATS

“Medmänsklighet och engagemang blir viktigare för varje dag som går”

Contact image Robert Långström Robert Långström
Ida Granqvist är allkonstnären som jobbat med det mesta inom Skanska. Som ny portföljchef samlar hon ihop alla goda idéer och insikter inom Skanska Fastigheter.
“Det viktigaste är att vi skapar en kultur i våra hus som människor vill vara i.”

Hon är ingenjör i grunden, men byggstenarna ovanpå kommer från alla tänkbara håll. Ida Granqvist, nybliven portföljchef på Skanska Fastigheter, är här för att agera övergripande och skapa synergier, suga upp insikter och träffa människor.

Hon ska vara kittet i konceptet och kulturen som genomsyrar verksamheten.

– Jag är en nyfiken person som får energi av att träffa människor. Det är så jag är som person och det bär jag med mig in i min arbetsroll. Medmänsklighet och engagemang blir viktigare för varje dag som går, säger hon.

Ser till att goda exempel och nya idéer delas inom bolaget

 

Den långsiktiga fastighetsportföljen började byggas upp för cirka tre år sedan. Det innebär att mycket av Ida Granqvist jobb handlar om att samla kompetens, paketera den och se till att goda exempel och nya idéer delas inom bolaget – och sedan omvandlas till någonting bra för hyresgästerna.

– Jag är inte operativ i fastigheterna men kan tillsammans med de lokala förvaltningsteamen suga åt mig kunskapen. Det är fantastiskt kul att ha ett övergripande perspektiv. Hur ska vi driva frågor om digitalisering i alla våra hus? Hur överför vi attraktiva koncept och kultur till nya hus, och till de som utvecklar och bygger? Jag faciliterar och samlar ihop oss.

“Jag får ta del av insikter från hela världen”

 

Jobbet passar Ida Granqvist som handen i handsken. Inte bara för att hon älskar att vara nära marknaden och kunderna  utan också för att handsken delvis är formad efter henne.
Hon är nämligen inne på sitt 15:e år på Skanska, en karriär som började som fastighetsförvaltare och transaktionschef. Hon har jobbat med logistik och arbetat med interna bolag i Prag och projektuppdrag i London. Hon är en allkonstnär och en person som kan det mesta om sitt företag.


– Det passar mig att jobba med Skanska över hela världen. Jag älskar att resa och att uppleva olika kulturer. Det vi lär oss i Sverige skeppar vi aktivt ut till de andra länderna och tvärtom. Jag får ta del av insikter från hela världen, “det här vill våra kunder ha här” och kan överföra det till vår verksamhet i Sverige, det gör oss unika bland våra konkurrenter. Jag får ta del av mycket kompetens. Vad har vi, vad ser vi? Jag sitter mycket i olika forum, både interna och externa, och pratar med väldigt många kompetenta människor.

Ett kvitto på innovativa och kraftskapande kontor


Hon är ansvarig för Skanska Fastigheters förvaltningsportfölj och för att den ska växa i värde till 18 miljarder kronor. Ett ambitiöst mål som hon ser på med sunda ögon.

– Rapportering är en jättestor del av min vardag. Det är en fantastiskt rolig uppgift att jobba med hur portföljen ska se ut. Men tillväxtmålet är bara en siffra, det viktigaste är att vi skapar en kultur i våra hus som människor vill vara i. 


Med det sagt har det gått snabbt. Skanska Fastigheter har redan kommit halvvägs och 2023 placerade sig bolaget högt upp i Fastighetsbarometern.
I 2024 års barometer är de nummer ett (!) i kategorin “medelstora bolag”.

– Vi är jätteglada och ödmjuka inför det fina resultatet. Det är ett kvitto på att vi skapar innovativa och kraftskapande kontor. Vi har otroligt kompetenta människor i alla led. De som jobbar i projekten, marknad och uthyrning är superduktiga och de som sen tar över i våra fastighetsteam är guld värda!

“Vi vill uppmuntra till gemenskap i husen”


Ida Granqvist pratar mycket om att påverka omgivningen de verkar i – och inte “bara bygga kontor och fastigheter”. Om att skapa en miljö som är hållbar och som människor vill vistas i. Hon kallar det “ett surr”, den gemenskap som finns i vissa hus, där man märker att människor mår bra. Där verksamheter utvecklas som en del i ett större sammanhang. Det är det som är kulturen, den som gör att Skanska Fastigheter växer organiskt. 

 

– Det är viktigt! Hur skapar vi ännu mer av det? Hur gör vi så att våra kunders medarbetare vill komma till en community? Vi vill lyfta fram krafterna som finns i husen. Kaféet, gymmet, mötesplatserna. Då blir huset mer relevant och man söker sig till varandra. 


– Vi har alla stora utmaningar som påverkar våra hus och våra liv. Det handlar både om klimatet och om det sociala. Vi försöker lyfta in det i våra projekt, att det blir en naturlig del i kontrakten. Vi vill uppmuntra till gemenskap i husen, där man kan skapa olika initiativ. Saker som mentorskap eller som hyresgästen OnePartner group i Citygate som fick medarbetare, kunder och hyresgäster i huset att springa de 36 våningarna trapporna för Barncancerfonden.

Med extremt kundfokus

 

Du når inte toppen av Fastighetsbarometern utan att vara väldigt lyhörd. Det handlar om att köra bilen men att sätta hyresgästerna i passagerarsätet – och läsa kartan tillsammans. Ida Granqvists uppdrag har ett extremt kundfokus.

– Mitt jobb är kanske som roligast när jag sitter tillsammans med en kund och vi kommer fram till en lösning tillsammans. När resultatet blir bättre än de förslag som var och en hade med sig från början. Det mötet är väldigt givande.

– När kunder sedan blir så nöjda och inspirerande att de väljer att ha sin verksamhet hos oss på flera ställen, blir det extra roligt. Som med Visma, som sitter hos oss både i Oas i Malmö och i Citygate i Göteborg.


Ida Granqvist ber om ursäkt. Hon måste avrunda intervjun. Ett nytt möte väntar om några minuter. Hon säger det utan minsta tillstymmelse till en trött “oh, vad många möten jag har”-blick. Tvärtom.
Det blir nog ett bra möte.

Foto: Publicerad: 2024-11-05