FRAMTIDENS ARBETSPLATS

Kontorsmiljöer som inspirerar

Contact image Anna Gardberg Anna Gardberg
En arbetsmiljö ska vara så härlig att vistas i att du längtar dit. Här är kreativa och moderna arbetsplatser och kontor att inspireras av.

Vad är det som gör att du trivs i en viss arbetsmiljö? Förutsättningarna sätts i form av god arkitektur och väl sammansatt inredning. Som möbler, färger, grönskande växter och detaljer i en fin mix. Därtill allt det andra som finns till hands – som gymmet, terrassen, maten i kontorshusets restaurang. Och förstås också de människor du omges av på kontoret.

 

Här har vi ringat in några faktorer som gör arbetsplatsen extra trivsam att arbeta i, året om.

 

Jobba på terrassen

 

Skanska utvecklar kontorshus med både gemensamma terrasser för huset och hyresgästernas egna. De gemensamma kan användas för events i huset, kanske morgonyoga under den varma årstiden, för after work eller bara en paus i solen med en kopp kaffe under arbetsdagen.

 

Ett kontor med en egen terrass, eller flera, blir förstås också det en tillgång. Ta internmötet ute i friska luften, eller få flow i en miljö med utsikt för att få den där jobbiga kalkylen gjord.

 

Företaget Columbus i Skanskas kontorshus Aqua i Malmö beskriver kontorets egna terrass på 40 kvadratmeter som en tillgång. ”Vi ville gärna ha någon slags utemiljö. Om en promenad inte hinns med på lunchen går det i alla fall att få frisk luft på terrassen. Medarbetarna är supernöjda och använder den mycket, bland annat för lunch och pauser, men även för samtal, mer informella möten eller för att jobba”, berättar Charlotte Balcke, office administrator på Columbus.

 

Landskapsarkitekterna Funkia i kontorshuset Sthlm 04 har som avsikt att använda sin terrass – med utsikt över Globen – för olika former av tester för sin affärsverksamhet, men förstås också för att pausa, jobba och umgås på.

 

Ett modernt djursjukhus behöver förstås också det vara en fantastisk arbetsplats – i Evidensias lokaler i Göteborg är lokalerna ljusa och välkomnande och har terrasser med utsikt.

 

Ljus, utblick och grönska

 

Ljus, utblick och grönska är några faktorer som sägs bidra till en kreativ arbetsmiljö. I företaget Funkias lokaler i Sthlm 04 flödar ljuset, här finns generös utsikt över Södermalm, och kontoret har de själva fyllt med grönska.

Den inspirerande inredningen


Lobbyn, eller entrén till kontoret, sätter känslan för dagen. I Sthlm 01 ger färger och former en upplevelse av internationell hotellobby. Här går det också fint att slå sig ner och jobba.

 

I Sthlm 04:s entré breder en öppen, välkomnande känsla ut sig, med kafé, restaurang och en sittyta som i en amfiteater, som kan användas för events, föreläsningar, informella möten eller en stunds enskilt arbete. Hela husets tema är musik, så konserter är förstås också passande.

 

Hos pr-byrån Westander några trappor upp har man skapat en hemkänsla med färger och textilier i hela 15 färgnyanser. 

 

I kontorshuset Citygate är inredningen en kombination av ljust trä, betong och läder – inspirerad av nordisk natur. I atriet bidrar rymd och stora glaspartier till en känsla av att snudd på vara utomhus.

 

För hälsa, välmående och det lilla extra


Tillgång till cykelhotell, gym och annat som bidrar till hälsa och välmående i din arbetsvardag är viktigt. Det kan också handla om det sinnliga, som konst på väggarna.


Det där som betyder något extra kan också vara andra saker. I Sthlm 01 toppas kontorshuset av en skybar och restaurang, kreativt inredda utifrån en idé från krögaren själv. Här kan man avsluta en lång arbetsdag med en after work eller god middag med kollegerna, eller med affärskontakter. Till restaurangen hör också en terrass – perfekt för skönt häng på 102 meters höjd, med milsvid utsikt över Årstaviken och Stockholm. Utsikten kan du också njuta av från handikapptoaletten!